latinica  ћирилица
11/01/2022 |  19:43 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Таминџија: Изетбеговић руши БиХ опструишући највеће пројекте у Српској

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија изјавио је да предсједник СДА Бакир Изетбеговић руши БиХ, опструишући све што се ради и гради у Републици Српској, прво Хидроелектрану "Бук Бијела", а данас Хидроелектрану "Дабар".
Илија Таминџија (Фото: banjaluka.net) -
Илија Таминџија (Фото: banjaluka.net)

Таминџија је упитао зашто Изетбеговић јавно не каже да је за отцјепљење Републике Српске.

- Ми смо очекивали неке позитивне вијести након његовог разговора са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем, а дочекали смо да Изетбеговић иде у сусједну земљу да би радио против пројеката у Републици Српској и зауставио инвестиције и развој. Ми се радујемо сваком великом пројекту у Федерацији и бићемо подршка. И ако је од Изетбеговића, превише је - рекао је Срни Таминџија, који је извршни директор у Хидроелектранама на Требишњици и дуго година укључен у реализацију пројекта "Горњи хоризонти".

Таминџија наводи да је Изетбеговић данас изговорио лажи око "Горњих хоризоната".

- Ако је неинформисан, позивам га да се информише, али бојим се да је у питању чиста злонамјерност - наводи Таминџија.

Он је истакао да "Горњи хоризонти" немају штетан утицај на околину, што је након трогодишњег судског спора потврдио и Суд БиХ.

- "Горњи хоризонти" према стручној студији имају позитиван утицај на Неретву. Када су мале воде, акумулација "Горњих хоризоната" прихрањујте врела, а у режиму великих вода смањује поплаве - објашњава Таминџија.

Он премијеру Хрватске Андреју Пленковићу поручује да када је у питању систем ХЕ на Требишњици и његов развој да Бакир Изетбеговић не може бити саговорник, већ Република Српска.

- Када је Пленковић био у Сарајеву добио је податке од предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије колико смо заједно претрпјели штете због нерасположивости ХЕ `Дубровник` и неодговорног односа Владе Хрватске и Хрватске електропривреде - навео је Таминџија.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је данас у Мостару да има подршку Хрватске да покушају зауставити пројекат "Горњи хоризонти".

Изетбеговић је рекао да је са хрватским премијером Андрејем Пленковићем у Дубровнику договорио да то покушају јер би то, како је навео, у потпуности измијенило еколошки систем у Херцеговини.