latinica  ћирилица
11/01/2022 |  20:23 ⇒ 20:43 | Аутор: sputniknews.com

Захарова након изјаве Блинкена: Америка више не подржава независност самопроглашеног Косова?

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова примијетила је противрјечност у ријечима америчког државног секретара Ентонија Блинкена о недопустивости насилне промјене граница, иронично упитавши да ли је то Вашингтон престао да подржава "суверенитет Косова".

Конкретно, Блинкен је раније изјавио да је један од америчких циљева преговора о безбједносним гаранцијама са Русијом заштита основних принципа међународних односа, односно недопустивост насилне промјене граница, ограничења учешћа у савезима, као и успостављања сфера утицаја.

- Да ли добро разумијемо да Вашингтон више не подржава "суверенитет Косова" и не противи се повратку Сирије у Арапску лигу? - прокоментарисала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Мада, како су САД раније могле то да раде што се тиче региона са којима немају везе ни немају међународно-правни мандат за регулисање конфликтних ситуација, напоменула је портпаролка, узимајући у обзир да се "суштински противе успостављању сфера утицаја".

Подсјетимо, 10. јануара у Женеви су одржани преговори Русије и САД о руским приједлозима за безбједносне гаранције. Претпоставља се да ће након тога руски приједлози бити разматрани 12. јануара на савјету Русија-НАТО и 13. јануара на платформи ОЕБС у Бечу.

Крајем 2021. Русија је објавила нацрте споразума са САД и НАТО о безбједносним гаранцијама. Москва, између осталог, захтијева од својих западних партнера правне гаранције одбијања даљег ширења НАТО на исток, уласка Украјине у блок и стварања војних база у постсовјетским земљама.