latinica  ћирилица
11/01/2022 |  22:50 | Аутор: СРНА

СПЦ и Влада Црне Горе усаглашавају детаље Темељног уговора

Преговори у вези са усаглашавањем коначног текста и свих детаља Темељног уговора одвијају између будућих уговорних страна, као легитимних потписница уговора, рекао је митрополит црногорско-приморски Јоаникије.
Митрополит Јоаникије (фото:TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Митрополит Јоаникије (фото:TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

- Преговори о усаглашавању коначног текста и свих детаља Темељног уговора, одвијају се између будућих уговорних страна као легитимних потписница уговора, а то су Српска православна црква и Влада Црне Горе - појаснио је митрополит за РТЦГ.

Влада Црне Горе потврдила је данас да је 4. јануара добила писмо патријарха српског Порфирија о усаглашавању Темељног уговора и да ће на њега благовремено одговорити већ наредне седмице.

Из Владе је саопштено да ће благовремено и одговорно приступити формулисању одговора, узимајући додатно у обзир важност тематике која је представљена у њему и духовне адресе која га је упутила, са циљем постизања жељене сагласности, на обострано задовољство.

Премијер Здравко Кривокапић изјавио је протеклог викенда да је спреман да "сутра потпише Темељни уговор са Српском православном црквом" и додао да то, међутим, зависи искључиво од Синода СПЦ. Најавио је да са стрпљењем очекује врло брзо потписивање тог документа.