latinica  ћирилица
11/01/2022 |  22:55 | Аутор: СРНА

ЕМА: Нема доказа да је потребна четврта доза вакцине

Европска агенција за лијекове изразила је сумњу у потребу четврте дозе вакцине против вируса корона, наводећи да тренутно нема података који подржавају овај приступ јер је потребно више информација о брзоширећем соју омикрон.

Руководилац стратегије вакцинисања ЕМА Марко Кавалери сматра да поновљена вакцинисања у кратким интервалима не би представљала одрживу дугорочну стратегију.

Он је изразио забринутост да стратегија давања бустер доза свака четири мјесеца потенцијално представља ризик од преоптерећења имуног система, те да би могла довести до замора становништва.

Кавалери је на брифингу за медије рекао да је потребно више података о учинку нове варијанте на вакцине и боље разумијевање еволуције тренутног таласа да би била донесена одлука да ли је потребна вакцина посебно за омикрон, као и да је важно покушати доћи до одговарајућег приступа да би се спријечила будућа варијанта.

ЕМА је навела да тренутно разговара са произвођачима вакцина у случају да буде потребна ажурирана вакцина, уз напомену да би било каква промјена тог типа требало да буде глобално координисана, преноси Хина.