latinica  ћирилица
12/01/2022 |  07:56 ⇒ 08:05 | Аутор: ТАНЈУГ

С. Кореја тестирала хипсерсоничну ракету у присуству Кима

Сјеверна Кореја успјешно је у понедјељак тестирала хиперсоничну ракету у присуству лидера Ким Џонг Уна, јавили су сјевернокорејски државни медији.

Сјевернокорејски лидер је први пут послије више од годину дана присуствовао тестирању ракете, преноси Ројтерс.

- Тестирање је имало за циљ коначну потврду техничких спецификација развијеног хиперсоничног система наоружања - јавила је државна агенција КЦНА.

Власти Јужне Кореје и Јапана претходно су примијетиле да је изведено “сумњиво тестирање“, што су осудиле власти у Вашингтону и Токију, док је генерални секретар УН Антонио Гутерес изразио забринутост.

Ово је други пут за мање од недјељу дана да је Сјеверна Кореја извела овакав тест.

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун обећао је да ће ојачати војску најсавременијом технологијом, у вријеме када су преговори са Јужном Корејом и САД у застоју.

Јужнокорејска војска претходно је саопштила да је Сјеверна Кореја поново испалила неидентификовани пројектил ка Источном мору, неколико дана након што је лансирала хиперсоничну ракету.

Сјеверна Кореја је у сриједу прошле недјеље саопштила да је извела друго тестирање хиперсоничне ракете.

ЕУ осудила ново тестирање хиперсоничне ракете С. Кореје

 Европска унија осудила је најновије лансирање сјевернокорејске хиперсоничне ракете, навео је портпарол високог представника ЕУ за спољне послове и позивао Пјонгјанг да “конструктивно одговори“ на спремност САД за дипломатију.

- Наставак производње илегалних система наоружања од стране ДНРК представља пријетњу међународном миру и безбједности и у супротности је са међународним напорима да се обнови дијалог и помогне народу Сјеверне Кореје - наводи се синоћ у саопштењу портпаролке службе за спољне политике Европске уније Набиле Масралије.

ЕУ жели да Сјеверна Кореја потпуно одустане од свог нуклеарног програма и програма балистичких ракетних пројектила, наводи се у саопштењу и истиче да ће 27-члани блок наставити да спроводи санкције против Пјонгјанга и подстицаће друге да учине исто све док С. Кореја не испуни обавезе у складу са резолуцијама Савјета безбједности УН.