latinica  ћирилица
12/01/2022 |  09:05 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

"Мали атлас великог свијета" представљен читаоцима

Књига "Мали атлас великог свијета", која је представљена на Хан Пијеску, јединствена је по наслову, малом броју страница, али и мноштву података и фотографија уклопљених на одговарајући начин, наведено је у рецензији.
Књига "Мали атлас великог свијета" - Фото: СРНА
Књига "Мали атлас великог свијета"Фото: СРНА

Аутор ове књиге Миливоје Јанковић нагласио је синоћ на промоцији у Народној библиотеци "Бранко Чучак" да "Мали атлас великог свијета" представља географску читанку, фото-албум, својеврстан приручник и мали атлас.

Он је навео да се на 103 странице налазе сви најважнијих подаци о планети Земљи, државама, природним чудима и драгуљима свјетске баштине, уз 75 фотографија и 14 географских карата, пет скица и 196 застава.

Јанковић је истакао да је идеја о малом атласу у вријеме разних извора и начина доласка до географско-историјских података, настала у жељи да омогући најкраћи приступ специфичнијим подацима о Земљи, континентима, државама, градовима, острвима, пећинама и другим географским појмовима.

Он је указао да га је, као ранијег професора географије, на овај корак понукала и све мања заступљеност овог наставног предмета у средњим школама, због разних реформи у образовању.

- Изјава високог званичника Србије да је мала држава Палау, површине 458 километара квадратних са 21.000 становника /што значи да је нешто мало већа од општине Хан Пијесак/, повукла свој пристанак на признање Косова, била је пресудна да убрза посао око штампања књиге о најспецифичнијим физичко-географским елементима, политичко-географским и демографским показатељима држава, о чудесном свијету и седам свјетских чуда природе - рекао је Јанковић Срни.

Он је истакао да се у његовом атласу као европска атракција нашао и Хиландар.

Озренка Ђурић Радуловић, директор Народне библиотеке "Бранко Чучак" на Хан Пијеску, која је организовала представљање књиге, нагласила је да је "Мали атлас великог свијета" прва таква публикација коју је објавила ова установа, као и изазов.

- Ово нам говори да и мале средине као што су Соколац и Хан Пијесак могу да пруже заједници пуно - рекла је Радуловићева.

Према њеним ријечима, ова књига настала је из потребе за једним савременим погледом статистичких прегледа свих земаља свијета, јер су промјене у посљедњих стотину година тако брзе и динамичне да их је тешко пратити, те да друштвено-економска збивања, развој нових земаља и региона, преображај свијета, намећу потребу сталног праћења и допуњавања податка.

- Мали атлас великог свијета" прва је штампана књига Миливоја Јанковића, пензионера са Сокоца који већ има припремљену за штампу монографију "Јанковићи - од Дурмитора до Романије - те прикупљено више од 30.000 мисли, изрека, мудрости и пословица које ће се, такође, наћи у једној од његових књига.