latinica  ћирилица
12/01/2022 |  09:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Џонсон на удару критика због журке у Даунинг стриту

Лабуристи и неки торијевски посланици у британском парламенту захтијевали су хитан одговор на питање да ли је премијер Борис Џонсон током локдауна 2020. године присуствовао догађају под називом “понеси своје пиће“ у башти Даунинг стрита.

Током жестоке дебате у доњем дому британског парламента, замјеник лидера лабуриста Ангела Рајнер је истакла да премијер “може да бјежи, али да се не може сакрити“ од истраге о окупљању у мају 2020. године, наводи Би-Би-Си.

Истовремено, лидер шкотских конзервативаца Даглас Рос је изјавио да Џонсон мора да поднесе оставку ако се утврди да је прекршио ковид правила.

Премијер је, међутим, одбио да каже да ли је тада отишао на пиће.

Британска ТВ мрежа ИТВ је јуче објавила мејл главног Џонсоновог секретара Мартина Рејнолдса, који је 20. маја 2020. године, када су правила локдауна у Енглеској забрањивала велика окупљања на отвореном, позвао 100 запослених на “друштвено дистанцирано пиће у башти на броју 10.

У позиву су људи позвани да “понесу своје пиће“ и “искористе лијепо вријеме на најбољи начин“.

Свједоци су за Би-Би-Си рекли да су премијер и његова супруга Кери били међу 30-ак људи који су присуствовали окупљању.

У току је истрага, коју води виши државни службеник Сју Греј, о овом догађају и другим скуповима који су се одржавали у владиним просторијама током 2020. године.