latinica  ћирилица
12/01/2022 |  09:38 ⇒ 09:39 | Аутор: СРНА

Због омикрона промијењена правила тестирања и карантина у Хрватској

Хрватски завод за јавно здравство објавио је најновије препоруке којима је предвиђено да резултате брзог антигенског теста није потребно потврђивати пи-си-ар тестом, док ће карантин трајати седам дана за блиске контакте који су вакцинисани или пребољели ковид 19 прије више од четири мјесеца.

Из Завода наводе да су измијењене препоруке о поступању с обољелима и контактима обољелих с обзиром на убрзано ширење омикрон варијанте и ограничене капацитете тестирања, што доводи у питање могућност тестирања приоритетних група.

Такође, због потребе одржавања функционисања друштва, здравственог система и других есенцијалних служби, скраћена је изолација и карантин лицима код којих скраћивање изолације и карантина не носи велики резидуални ризик, рекли су из Завода.

За тестирање здравих контаката у колективу и здравих блиских контаката који не подлијежу карантину могу се користити комерцијални брзи тестови за самотестирање на узорку бриса носа, а ако је резултат позитиван, треба га потврдити брзим антигенским тестом у медицинској установи.

Епидемиолог Завода Дијана Мајер изјавила је за хрватске медије да је, с обзиром на инциденцију, посљедњих седмица било потребно ићи у прилагођавање епидемиолошких мјера.

- Није нужно да сви направе пи-си-ар тест како би им се признало да су пребољели болест. Када се дијагностикује болест брзим антигенским тестом, није потребно потврђивати то и ПЦР тестом - рекла је она и додала да је у посљедњих неколико дана велики притисак на тестирање методом ПЦР, за шта се чека и по неколико дана.