latinica  ћирилица
12/01/2022 |  10:11 ⇒ 10:12 | Аутор: sputniknews.com

Ђоковићу пријети до пет година затвора?

Аустралијске имиграционе власти прошириле су истрагу против Новака Ђоковића на наводан низ грешака и несагласности везаних за путовање српског тенисера у Аустралију. Према писању тамошњих медија, најбољем тенисеру планете пријети и до пет година затвора уколико се докаже да је лажирао доказе.

Одлука о поновном укидању визе Ђоковићу одложена је након што су његови адвокати поднијели нове доказе надлежним органима.

Аустралијски медиј „Ејџ“ тврди да је истрага проширена на кршење обавезне изолације у Србији и нетачну информацију о путовању у неку другу земљу у посљедњих 14 дана пред долазак у Аустралију, што је Новак већ признао, али и на, како се наводи, несагласности са датумом његовог позитивног ковид-19 теста због којег је добио медицинско изузеће.

Имиграциони министар Алекс Хок мимо ове истраге разматра могућност да укине Новаку визу, упркос томе што је Србин побиједио Аустралију на суду почетком недјеље.
 
Министар може да путем дискреционог права Новака депортује уколико закључи да је он опасност по здравље.
 
То, међутим, није највећи проблем са којим је српски тенисер суочен јер, преносе исти извори, њему пријети чак и до пет година затвора колико је према аустралијском закону максимална предвиђена казна за давање лажних доказа, уколико се исто утврди.