latinica  ћирилица
12/01/2022 |  10:44 ⇒ 10:46 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Преко границе од сутра уз ЕУ ковид потврду

У наредних седам дана граница Црне Горе може се прећи уз испуњен најмање један од четири услова из ЕУ дигиталне ковид потврде, једна је од нових мјера црногорског Министарства здравља које ће на снази бити од сутра до 19. јануара.

Услови за прелазак границе су да је особа потпуно вакцинисана прописаним бројем доза вакцине против вируса корона и да од добијања посљедње дозе није прошло дуже од шест мјесеци.

Негативан пи-си-ар тест на ковид не старији од 72 часа, негативан брзи антигенски тест не старији од 48 часова, доказ да је особа пребољела ковид 19 и да је прошло не мање од 10 дана и не више од шест мјесеци од позитивног пи-си-ар или брзог антигенског теста.

Министарка здравља Црна Горе Јелена Боровинић Бојовић изјавила је да је, у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, препоручено да распуст буде продужен за седам дана, тако да би школска година, умјесто 24. јануара, почела 31. јануара.

- О овој мјери коначну одлуку донијеће Министарство просвјете, науке, културе и спорта. Часови ће трајати пола сата уз обавезно ношење заштитних маски. Ова мјера остаје на снази - рекла је она.

Новим мјерама омогућава се рад фитнес центрима и теретанама уз ЕУ дигиталну ковид потврду и услов да се за једну особу мора обезбиједити простор од 10 метара квадратних.

- Дозвољене су посјете адвокатима и судским вјештацима у обављању службене дужности уз посједовање ЕУ дигиталне ковид потврде - каже Бојовићева.

Бојовићева је додала да остале мјере остају на снази.

Она је истакла да је евидентно да су мјере које су биле на снази пред Нову годину дале одговарајуће позитивне резултате.