latinica  ћирилица
12/01/2022 |  10:54 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Јени Лигтенберг задужила све у тадашњем Српском Сарајеву

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић упутио је данас поруку поводом смрти Јени Лигтенберг која је током протеклог рата боравила у хуманитарној мисији на Палама.
Јени Лигтенберг   (Фото: Архив) -
Јени Лигтенберг (Фото: Архив)

- Породица и пријатељи данас у Холандији на посљедњи починак испраћају Јени Лигтенберг, недавно преминулу хуманитарку и непоколебљивог борца за истину, која је током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата задужила све нас у тадашњем Српском Сарајеву - наводи се у поруци градоначелника Ћосића.

Ћосић је подсјетио да је ова блага, али јака и храбра тада шездесеттрогодишња жена, апотекарка у пензији, миран живот у Амстердаму 1993. године замијенила хуманитарним радом у некадашњој војној болници Коран на Палама, гдје је остала све до 1995. године.

- Много је свједочанстава која говоре о њеној посвећености нашем народу свакодневним залагањем у болници, али и ван ње када је требало различитим страним званичницима објаснити да је тадашњи, на Западу општеприхваћени наратив о рату у БиХ, погрешан и да је истина нешто сасвим друго - навео је Ћосић.

Он је истакао важну улогу овог хуманитарног радника што доказује и Орден Крста милосрђа, којим ју је одликовао тадашњи предсједник Републике Српске за допринос болницама на Корану и Касиндолу.

- Јени Лигтенберг нас је напустила 8. јануара у 92. години, али ће иза ње заувијек остати њено добро дјело и њен ратни дневник, драгоцјено и непристрасно свједочанство на основу којег је снимљен и документарни филм "Јени, мало свјетло са запада". Велико хвала за све што је учинила за овај град и његов народ. Памтићемо и поштоваћемо - навео је Ћосић.