latinica  ћирилица
12/01/2022 |  11:00 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Правосуђе да реагује на дешавања у Бужиму

Лидер ДНС-а Ненад Нешић позвао је правосудне органе БиХ да хитно реагују у вези са недавним ратним покличима, иконографијом и пјесмама у Бужиму, као и пријетећим изјавама ратног команданта у такозваној Армији РБиХ Хамдије Абдића Тигра.

Нешић је рекао да овакви потези сваког нормалног човјека морају да уплаше и забрину, поготово што ратне пароле узвикују млади који би требало да се радују животу, а не да призивају рат и смрт.

Он је додао на том плану да једна тешка ријеч може упалити варницу и довести до трагедије.

- Свака помисао на зло и сукобе мора бити у старту сасјечена и санкционисана. Нама требају вијекови мира, изградње, развоја, напретка. Сви заједно, а посебно правосуђе, морамо имати нулту стопу толеранције на овакве зле и немиле појаве попут јучерашег догађаја у Бужиму - навео је Нешић.

Он је у саопштењу ДНС-а позвао политичаре из Федерације БиХ да не распирују мржњу и избјегавају тешку реторику, те је истовремено осудио све недавне провокације бошњачког народа које су упутили појединци српске националости.

Нешић је апеловао и на представнике међународне заједнице да осуде овакве немиле појаве и својим ауторитетом утичу да до њих не долази.

- Све усијане главе треба да се охладе. Увијек сам спреман презрети, осудити и тражити најстрожу санкцију за сваког Србина који позове на рат и пријети другима. Исто тако, молим колеге из бошњачких партија да осуде своје сународнике који се тако понашају. Сви заједно морамо дјеловати превентивно да се не бисмо кајали колективно - закључио је Нешић.

Бошњачка удружења су јуче у Бужиму организовала такозвани марш, уз ратне покличе и заставе, величајући акцију тзв. Армије РБиХ у којој су страдали српски цивили.

Ратни командант тзв. Армије РБиХ Хамдија Абдић рекао је да прате ситуацију у БиХ, посебно у Републици Српској љути што не могу ништа предузети, додајући да ће, ако институције не буду радиле свој посао, вјероватно доћи до онога до чега је дошло 1992. године.