latinica  ћирилица
12/01/2022 |  11:23 ⇒ 11:26 | Аутор: Вечерње новости

Трифковић о будућности Републике Српске: Три разлога за оптимизам

Историчар и професоор др Срђа Трифковић честитао је Републици Српској 30. година од оснивања.
Срђа Трифковић (Фото:vidovdan.org) -
Срђа Трифковић (Фото:vidovdan.org)

- Прошле су пуне три деценије од оснивања Републике Српске и то је значајан период у историји ма ког народа. Три деценије није мали период, али величина успјеха српског народа западно од Дрине да реализује своје вишевијековне тежње и аспирације које су легалне и легитимне, које су и морално оправдане и које су са сваког међународно-правног становишта непорециве је окупана крвљу младих српских војника који су од Дрине на истоку, до крајњих шпицева Крајине на сјеверозападу, до Херцеговине на југу бранили тековине Републике Српске у тренуцима када је изгледало да јој ни са једне стране помоћи нема - рекао је Срђа Трифковић и подсјетио на баријеру на Дрини.

Ствари изгледају далеко боље него што су онда изгледале, увјерен је професор.

- Рекао бих да са великим оптимизмом можемо гледати напред из три разлога. Као прво, америчка империја, која је противно свакој логици и разуму раширила своје пипке широм свијета послије завршетка Хладног рата (умјесто да се Америка врати кући, као што би било логично и у духу твораца нације), више није способна да произведе оне ефекте и оне политичке резултате које очекује. То се види из неуспјеле иницијативе њених емисара на овим просторима, а прије свега Габријела Ескобара, да застраше Србе празном пушком. Као друго, Европска унија више није беспоговорно послужно оружје америчке политике као у вријеме раних деведесетих када су услиједиле прве интервенције НАТО-а ван своје зоне дјеловања, а то су били напади на положаје Војске Републике Српске. Унутар ЕУ имамо двије црне овце. Мађарска и Пољска никоме неће уводити санкције јер су и саме жртве санкција глобалистичке елите из Брисела. Као треће, зато што су и Срби довољно сазрели - рекао је историчар.

Ипак, професор је са жаљењем додао да консолидација политичког бића још није достигла жељени ниво.

- Видјели смо, по мом мишљењу, срамни недолазак опозиције на продужетак сједнице Републике Српске 10. децембра - рекао је Срђа Трифковић и додао да је "фронт" према спољном непријатељу неопходан за ефикасну одбрану од притисака.

Историчар је објаснио да и у Израелу постоје политичка препуцавања, али ником не пада на памет да створи пакт са Хамасом или Хезболахом да би остварили своје циљеве.

- Ипак, у Републици Српској постоје политичари који више мрзе Милорада Додика него што воле Републику Српску - објаснио је професор.

Срђа Трифковић подсетио је на своје речи да је БиХ заправо "мртвац који хода".

- То је један Франкенштајнов монструм који функционише само и искључиво вољом својих спољних ментора који га држе прикљученим на апаратима на вештачку анимацију - рекао је Срђа Трифковић и најавио распад такве државе чим спољни ментори не буду више имали воље и снаге да га држе "на апаратима".

- Имаће и Бошњаци своје право и своје парче 1/1, али то неће ићи даље од онога што Србин настањује, поседује и где су српски гробови и где су српске цркве - изјавио је професор.