latinica  ћирилица
12/01/2022 |  12:36 ⇒ 12:39 | Аутор: СРНА

Кошарац: Политичко Сарајево да престане да сије мржњу и уноси страх међу грађане

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац оштро је осудио ратнохушкачку реторику представника политичког Сарајева и дијела јавности у Федерацији БиХ, те одбацио оптужбе да су Република Српска и њени званичници дестабилизујући фактор у земљи.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

- Учестале оптужбе да Република Српска производи безбједносну кризу нису ништа друго него подмукла подвала сарајевске политичке чаршије и њених ментора из дијела међународне заједнице. Политичко Сарајево, препознато као фалсификатор историје, данас је постало рекордер у подвалама - поручио је Кошарац у изјави за Срну.

Он је нагласио да сукобе и кризе призивају сљедбеници ратне политике Алије Изетбеговића и сарајевски ратни кадар, при чему парадоксално и лицемјерно оптужују Републику Српску за дестабилизацију.

Кошарац је додао да такав кадар свакодневно трује јавни простор ратнохушчакчом реториком, шире мржњу, лажи и дезинформације.

- Забрињавајуће су поруке које у протеклом периоду чујемо из политичког Сарајева. Свјесни смо провокација и инцидената, посебно оних које производе на тероторији Републике Српске, попут паљења застава, разбијања спомен плоча и слично, али нећемо насјести на њих. Тиме се баве надлежне институције Републике Српске на одговоран начин и у складу са законским рјешењима - додао је Кошарац.

Он је потцртао да нико у Републици Српској не спомиње рат, јер сукоб било које врсте није опција.

- Зашто политички представници из ФБиХ јасно не изнесу став о томе да сукоби нису опција?! Они лицемјерно оптужују Републику Српску, док истовремено раде на мобилизацији појединих структура у ФБиХ које заговарају рат, о чему најбоље свједоче ратни покличи из Бужима, пријетње, јавни иступи ратног кадра и паравојних униформисаних јединица - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, крајње је вријеме да политичко Сарајево престане да сије мржњу и уноси страх међу грађане Републике Српске и Федерације БиХ.

Кошарац се посебно осврнуо на, како је навео, непотребну хајку политичког Сарајева на припаднике Министарства унутрашњих послова Републике Српске, посебно након обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске.

- Република Српска је поносна на своју полицију, која професионално ради свој посао и штити све грађане Републике Српске и њихову имовину, без обзира на то да ли су у питању Срби, Хрвати или Бошњаци - додао је Кошарац.

Он је нагласио да институције Републике Српске и њени политички званичници воде политику мира, политику повратка у уставни оквир и враћања одузетних надлежности Републици Српској.

- Наша политика није конфликт нити да нашкодимо било коме, већ да очувамо уставни капацитет Републике Српске и да је свакодневно унапређујемо и развијамо - поручио је Кошарац.

Он је истакао да бошњачке политичке представнике треба да забрине чињеница да друга два народа, Срби и Хрвати, нису задовољни стањем и односима у БиХ.

- Република Српска дефинитивно није та која има проблем са поштовањем Устава и надлежности, те са оним што припада Србима, Хрватима и Бошњацима. Опредијељени смо да се у мирној демократској атмосфери развијају и Република Српска и ФБиХ, при чему немамо проблем с тим да се радујемо успјесима ФБиХ. С друге стране, свједоци смо да политика из ФБиХ више него често успорава развој Републике Српске - навео је Кошарац.