latinica  ћирилица
12/01/2022 |  13:56 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Лакић: На прославу Дана Републике Српске дошли су сви који је воле

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Валерија Лакић изјавила је Срни да су на прославу Дана Републике Српске дошли сви који воле Српску, који су је стварали и знају колико је жртава пало за њу и њен данашњи положај у БиХ.
Валерија Лакић (фото: youtube.com/HercegTelevizija) -
Валерија Лакић (фото: youtube.com/HercegTelevizija)

Поводом изјаве народног посланика Небојше Вукановића да је био позван на прославу Дана Републике, али да није желио доћи, Лакићева истиче да Вукановић није дошао јер је сматрао да се не може експонирати на било који начин и испромовисати за неко од мјеста у својој будућој политичкој акцији.

Лакићева је навела да чињеница да је свечаној академији поводом Дана Републике Српске присуствовао Његова светост патријарх српски Порфирије даје велики значај.

Она каже да је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић насупрот Вукановићу знао да оцијени који је значај тога што постоји Република Српска.

- Она је створена у миру, одбрањена у рату, а призната Дејтонским мировним споразумом којим има све одлике једне државе, а то су законодавна, судска и извршна власт, а то вјероватно неком смета - каже Лакићева.

Када је ријеч о изјави предсједника СДС-а Мирка Шаровића да не треба иритирати прославом Дана Републике Српске, Лакићева каже да не зна о којој врсти иритације је ријеч.

- Јер ако ми тај дан обиљежавамо истичући заставе, пјевајући, позивајући на мир на љубав на гаранцију свих културних, вјерских права, не знам у чему је проблем зашто би то било иритантно - упитала је Лакићева.

Она каже да зна да је "иритантан" тај 9. јануар зато што је то православни празник који некоме не одговара, али истиче да је чињеница да је на тај дан створена Република Српска.

- То је био вид борбе за остваривање права Срба у БиХ. Не знам зашто би то било иритантно. Ако некоме смета тај 9. јануар зато што је то православни празник што је Република Српска створена на тај дан, то је забрињавајуће. Имамо право на дан прославе Републике Српске која је створена, међународно призната - каже Лакићева.

Она напомиње да су Срби у Хрватској погубљени, изгубљени, нема их, а на Косову им се не дозвољава чак ни да оснују заједницу српских општина.

- Међутим ми имамо Републику Српску у БиХ, имамо законодавну, извршну и судску власт, на чије атрибуте Небојша Вукановић редовно удара и то плаћен тајкунским прљавим новцем - рекла је Лакићева.