latinica  ћирилица
12/01/2022 |  14:24 ⇒ 14:29 | Аутор: СРНА

ФБиХ: У затвореном до 30 људи, на отвореном до 100

Влада Федерације БиХ усвојила је данас наредбе и препоруке Кризног штаба у вези епидемиолошке ситуације којима је допуштено окупљање до 30 људи у затвореном и до 100 људи на отвореном простору.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Сва ова окупљања морају се одвијати у простору који омогућује обавезни физички размак од најмање два метра између особа, осим чланова истог домаћинства, саопштено је из федералне Владе.

У изузетним ситуацијама је допуштено организовање и већих окупљања у затвореном и на отвореном, под условом да величина простора омогућава провођење хигијенско-епидемиолошких мјера, али не више од 60 особа у затвореном, односно 200 особа на отвореном простору.

Услов је и да сви учесници скупа имају негативан антигенски тест /не старији од 24 часа /или пи-си-ар тест не старији од 48 часова/, потврду о преболованом вирусу корона /не старију од четири мјесеца/ или потврду о завршеном вакцинисању /не старију од шест мјесеци након добијања друге дозе, односно девет мјесеци након добијања треће дозе вакцине/.

Владама кантона, односно кризним штабовима кантоналних министарстава здравства, наређено је увођење рестриктивнијих мјера на основу процјене епидемиолошке ситуације у кантону, односно општини, уз редовно обавјештавање Кризног штаба Министарства здравства.

Владама кантона препоручено је да, у складу са епидемиолошком ситуацијом на подручју кантона и процјени ризика уведу Правило вакцинисан, преболио, тестиран за подручје кантона.

Кризни штаб задужен је да сагледа комплетну епидемиолошку ситуацију и сачини процјену ризика, а ради разматрања могућности и потребе измјене наредби и препорука, те Влади достави приједлог нових.

Влада ће обавијестити Парламент ФБиХ о епидемиолошкој ситуацији и мјерама које је данас донијела с циљем заштите здравља грађана и смањења ризика за ширење вируса.

У информацији Кризног штаба, која је данас презентована, наведено је да је у првој седмици ове године забиљежен пораст свих индикатора, највише седмодневне инциденце и броја нових потврђених случајева ковида 19.

Према најновијим подацима, до сада је у ФБиХ дато 1.089.145 вакцина против ковида 19, од чега се на прву дозу односи 539.670 /29,97 одсто/, на другу 503.452 /27,96 одсто/, те на трећу 46.022 /2,56 одсто/.