latinica  ћирилица
12/01/2022 |  14:51 | Аутор: СРНА

Вулић: Покренути поступак против Поџића због рушења уставног поретка

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Сања Вулић изјавила је да има основа да се покрене поступак против министар одбране у Савјету министара Сифета Поџића због ширење мржње и рушења уставног поретка, јер Оружане снаге БиХ не могу постојати без представника српског народа.

Она је навела да нема никаквог основа дисциплински поступак који је Поџић покренуо против свог замјеника Мирка Околића и српских кадрова у Оружаним снагама БиХ због присуствава централном обиљежавању Дана Републике Српске у Бањалуци.

- Поџић чује само глас страних амбасада и централе СДА. Ако случајно допре глас из Републике Српске до њега, нека научи - Срби у Оружане снаге БиХ долазе из Републике Српске - рекла је Вулићева Срни.

Вулићева је подсјетила да су они дужни поштовати одлуке Републике Српске.

Она је оцијенила да је командант Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Сенад Машовић још у илузијама о прекрајању граница БиХ "на карти снова" коју је показивао на Главном одбору СДА свом шефу Алији Изетбеговићу, спремајући оружани сукоб у БиХ, а као дезертер из ЈНА која је била једина легитимна оружана сила и због чега је и кривично одговарао.

- Он не може бити легитиман српским представницима у Оружаним снагама БиХ и не може им ништа јер их није ни именовао, нити предлагао на функције - рекла је Вулићева.

Министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић изјавио је да је покренуо поступак против свог замјеника Мирка Околића и да је наредио да се то исто учини против српских кадрова у Оружаним снагама БиХ због њиховог присуства централној церемонији обиљежавања Дана Републике Српске у Бањалуци.

- Начелнику Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Сенаду Машовићу наредио сам да покрене поступак против свог замјеника генерала Кнежевића, против команданта оперативне команде генерала Илића, против бригадира Јовића, команданта 6. бригаде, против команданта 3. пука и против бригадира Дуновића, замјеника команданта команде за подршку - навео је Поџић.