latinica  ћирилица
12/01/2022 |  15:34 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Запад свјесно гура радикалне бошњачке паравојне структуре у сукоб и рат

Експерт за безбједност, исламски екстремизам и тероризам Џевад Галијашевић изјавио је Срни да западне земље свјесно гурају радикалне бошњачке паравојне структуре у сукоб и рат да би због тога сукоба оптужили и казнили Републику Српску.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

- Сарајево не жели политички споразум са Србима, нити жели институционално одговорити на уравнотежене политичке иницијативе из Бањалуке. Политичко Сарајево, тачније СДА жели рат и жели српску кривицу као оправдање за примјену западних санкција и других врста интервенционизма - појаснио је Галијашевић.

Према његовим ријечима, сва окупљања паравојних и параполитичких организација у дијеловима БиХ у којима практично не живи нико други, и који су радикално вјерски "очишћени" од Срба и Хрвата, подстакнута су и организована од СДА и из Сарајева.

- Истовремено и "Зелене беретке", "Патриотска лига", бивши муџахедини и вехабијски покрет су покренули јавно дјеловање и окупљање, па и позиве на мобилизацију на препоруку западних служби и америчких, британских и њемачких дипломата у Сарајеву - рекао је Галијашевић.

Покушај власти Републике Српске да афирмише и оснажи Устав БиХ, додао је он, добија одговор из кога се види нескривена намјера да се Устав БиХ потпуно обесмисли и сруши по цијену изазивања новог грађанског рата.

- Практично СДА и цијело Сарајево, иако је рат завршен прије 26 година, није се никада демобилисало нити изашло из шињела. Увијек је регрутовало идеолошке и стварне чланове разних паравојних и параполитичких организација - указао је Галијашевић.

Он каже да Муслиманско братство, Ал каида, терористичка организација "Исламска држава", "Патриотска лига", вехабије, бивши муџахедини и терористи, џихадисти који одлазе у Сирију, сви заједно кроз СДА представљају исто што и "Зелене беретке" које су се скупиле у Бужиму и послале пријетеће поруке, злоупотребљавајући и дјецу.

- Дакле, ово није почетак неке нове мобилизације, него потврда да је то процес који се не прекида. То јесте, међутим, нова претећа порука која треба додатно стимулисати још више нових радикалних исламиста у земљи и свијету да учврсте фронт антисрпског и антихрватског дјеловања - истакао је Галијашевић.

Он указује да је ово наставак већ виђене политике и пријетњи које је упутио лидер СДА Бакир Изетбеговић, најављујући "одлучно дјеловање исламског свијета".

- Махање ратним заставама и ступање на сцену примитивних фанатика, открива неспремност политичког Сарајева на вођење било какве политичке дебате о будућим институционалним акцијама и политичким процесима у земљи. За овакву исламистичку и антиевропску политику они, на жалост, добијају отворену подршку државних и недржавних субјеката са Запада - оцијенио је Галијашевић.

Он је указао да се и на овај начин, разним постројавањима и мобилизацијама, као и ратнохушкачким порукама пуним радикалног исламског набоја у име свих, и Бошњака и свих муслимана, шаље хришћанима и Србима и Хрватима пријетећа порука да разговора међу политичким представницима народа нема и да га неће ни бити, али да може бити рата.

- "Зелене беретке", практично као мегафон политичког и милитантног Сарајева, одговарају на политичке иницијативе из Бањалуке и Мостара пријетњом ратом и јавно прокламованом мобилизацијом - констатовао је Галијашевић.

Кроз овакве објаве, нагласио је он, у условима опште геополитичке конфронтације глобалних сила, мала, подијељена и стратешки небитна БиХ исказује вољу СДА да настави срљати у нови грађанско-вјерски рат.

- Са медија, из политичких кругова и заједничких институција стижу исте поруке мржње и призивања рата, а иза њих, поново и поново стоји СДА и њене параполитичке и паравојне организације. У Сарајеву се, дакле, опет чују старе ратне трубе и манифестује вјерска мржња, а то ипак није ништа ново, само је бруталније и отвореније - поручио је Галијашевић.