latinica  ћирилица
12/01/2022 |  15:37 ⇒ 18:16 | Аутор: sputniknews.com

Тешка дискусија: Русија и НАТО се не слажу око Украјине и европске безбједности

На сједници Савјета Русија-НАТО вођена је тешка дискусија у кључном моменту за европску безбједност, а међу странама остају озбиљна неслагања, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг након сједнице Савјета Русија-НАТО у Бриселу.
Заставе НАТО и Русије (фото:  @USNATO) -
Заставе НАТО и Русије (фото: @USNATO)

- Веома смо озбиљно и директно размијенили мишљења о ситуацији у Украјини и питањима европске безбједности. Постоје значајна неслагања између Русије и НАТО-а по тим питањима - прецизирао је он.

Русија је позвала НАТО да одустане од пријема Украјине у организацију, али је Алијанса одбила да прави компромис о ширењу, рекао је Столтенберг, истакавши да само Украјина и 30 земаља НАТО-а могу рјешавати да ли ће земља бити чланица Алијансе, те да Русија нема право вета.

- Савезници су, са своје стране, потврдили политику "отворених врата" НАТО-а и право сваке државе да бира сопствене договоре о питањима безбједности - истакао је шеф НАТО-а.

НАТО спреман да размотри предлог о ракетама

Столтенберг је дискусију оцијенио као отворену и корисну, додајући да су НАТО савезници усмјерени на напредак у односима са Русијом.

Према његовим ријечима, Алијанси и Русији је тешко да постигну договоре, али је НАТО спреман да сједне за преговарачки сто ради дискусије са Москвом.

Он је додао да је Алијанса заинтересована за разговоре са Русијом о контроли наоружања, сајбер-безбједности, транспарентности и обнови рада представништава.

- НАТО је током састанка ставио до знања да смо спремни на низ састанака о широком спектру питања, укључујући ракете и обострана ограничења ракета које се могу контролисати, у Европи - рекао је он и напоменуо да је Алијанса спремна на разматрање питања нуклеарне политике.

Како каже, руска страна је дала до знања да није спремна да данас закаже састанак, али је поздравио њену спремност на дијалог.

С тим у вези, саопштио је да НАТО и Русија намјеравају да одрже нове састанке како би повећале транспарентност војних вежби, ниво сајбер-безбједности, контроле наоружања.