latinica  ћирилица
12/01/2022 |  16:40 ⇒ 17:16 | Аутор: Агенције

Инвеститори из Катара одустали од изградње хотела код Тивта

Ни протекла година није донијела никакав помак у реализацији обећаваног пројекта изградње луксузног ризорта "Иза хоризонта" у ували Пржно код Тивта.
Црна Гора - Фото: илустрација
Црна ГораФото: илустрација

Како лист Вијести незванично сазнају, инвеститор, катарска државна компанија Катари Диар, дефинитивно је одустала од овог пројекта и на страном тржишту већ неко вријеме покушава да нађе купца за атрактивни земљишни комплекс.

Овај комплекс, вриједан више од 270 милиона евра, требало је, према ранијим чврстим најавама инвеститора из Катара, да буде изграђен и стављен у функцију 2014. године, али у једној од најљепших увала на црногорском приморју није урађено апсолутно ништа, осим што је срушен стари велики хотел "Плави хоризонт", који је четири деценије био обиљежје Пржна.

У Информацији о активностима на реализацији приориотетних пројеката из области туризма коју је пред Нову годину усвојила црногорска влада, пише да је у досадашњу реализацију пројекта "Иза хоризонта" катарски инвеститор од 2010. до средине прошле године уложио укупно 73,9 милиона евра.

- Спорија реализација пројекта је условљена судским споровима са физичким лицима која имају сувласништво на двије катастарске парцеле, а за које је покренут поступак експропијације. Према наводима инвеститора и епидемиолошка ситуација проузрокована појавом коронавируса и мере за спречавање његовог ширења су утицале и на планирану динамику када су у питању активности на реализацији пројекта", пише у владином документу.

Велики земљишни комплекс од око 270.000 квадрата у ували Пржно инвеститори из Катара су у јануару 2010. купили за 25 милиона евра од тиватског ХТП Приморје, и у ту трансакцију била је укључена и атрактивна имовина тиватске фирме у Бонићима, на мјесту старе циглане Рачица.

Катарски инвеститори су у међувремену препродали плац у Бонићима једној црногорској компанији која је за ту локацију развила пројекат мање луксузне марине и хотела, а у чију би реализацију требало да уђе са реномираним партнерима из Луксембурга. Што се Пржна тиче, ту до данас "ни лопата није забодена", иако су Влада и све бивше локалне власти у Тивту у протеклих 12 година, прихватили све жеље Катари Диара, те су планску документацију и многе друге ствари прилагодили свему што је та компанија тражила. По још увијек актуелној планској документацији урађеној по жељама Катараца, у Пржну је предвиђена градња луксузног хотела ранга пет звјездица са 168 смјештајних јединица, виле и депанданси са 78 смјештајних јединица, спа-центар, базени, ресторани, тениски клуб са теренима, плажни бар, обално шеталиште... Да би се то реализовало, 2013. године је ЈП Морско добро са Катари Диаром потписало и уговор о коришћењу акваторијума и обале у ували Пржно и то природно добро је на 30 година дато у закуп катарској компанији, за накнаду од 50.000 евра годишње.

Двије године касније, Влада је дала и формалну сагласност катарској фирми за "извођење припремних радова већег обима за изградњу објекта од општег интереса" – мјешовитог ризорта Плави хоризонт, да би 2018. Катари Диар добио и укупно пет грађевинских дозвола за изградњу већине у Пржну планираних нових објеката.

Међутим, како градња ниједног од њих није почела у законском року од годину дана након издавања дозвола, важење свих тих дозвола је престало.

Катари Диар је у међувремену отпустио скоро све запослене који су радили у црногорској ћерки-фирми те компаније Катари Диар хотел Инвестмент Монтенегро која тренутно има само једног запосленог.