latinica  ћирилица
12/01/2022 |  17:58 ⇒ 19:45 | Аутор: РТС

Војска Србије ангажована на рашчишћавању сњежних наноса са путева (ФОТО)

Након обилних сњежних падавина које су захватиле велике дијелове Србије, припадници Војске Србије ангажовани су ових дана, уз редовне задатке, и на рашчишћавању сњежних наноса са путева у секторима одговорности својих јединица.
Србија: Војска чисти снијег - Фото: ТАНЈУГ
Србија: Војска чисти снијегФото: ТАНЈУГ

Министар одбране Србије Небојша Стефановић истакао је да је Војска Србије увијек ту да пружи помоћ српском народу гдје год и када год је то потребно, без обзира на временске услове, приступачност терена или тежину ситуације, саопштило је Министарство одбране.

- Они никада не питају колико је тежак задатак, само гдје треба да се запуте и помогну. Увијек су ту за наш народ и за нашу Србију. Желим да им се и данас захвалим на њиховој посвећености и раду - рекао је Стефановић.

Припадници Војске приоритетно су ангажовани на одржавању проходности саобраћајница у Копненој зони безбједности и прилаза до војних објеката на тешко приступачним планинским теренима, гдје на појединим мјестима висина сњежног покривача прелази и један метар.

Тиме се уједно стварају услови за несметано и безбједно снабдијевање и маневар јединица Војске Србије, али се и мјештанима планинских села, којима су ови путеви једина веза са остатком свијета, омогућава приступ систему здравствене заштите и снабдијевање основним животним намирницама, наводи Министарство.

Радове изводе припадници инжињеријских јединица путне специјалности, који, како се истиче, свакодневним ангажовањем на рашчишћавању путних комуникација уз употребу инжињеријских средстава унапређују и своју оспособљеност за реализацију наменских задатака.

Одржавање проходности путних комуникација омогућено је правовременим размјештајем и планском употребом инжињеријских јединица Војске Србије, које и овога пута показују да су спремне и способне да пруже подршку ангажованим снагама и помоћ грађанима када год је то потребно, закључује се у саопштењу.