latinica  ћирилица
12/01/2022 |  18:07 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

Мостарске плакете Нелсону и Сатлеру подијелиле градску власт (ВИДЕО)

Иако су претходних дана у Мостару пљуштале варнице на релацији СДА- ХДЗ у вези са заказивањем свечане сједнице Градског вијећа и додјеле плакета амбасадорима Ерику Нелсону и Јохану Сатлеру, ипак је избјегнут скандал већих размјера. Сједница је одржана, плакете “Почасни грађанин Мостара” уручене, али без присуства три од четири вијећника из српског, и једног из хрватског народа. Да ли горак укус свечане сједнице упућује на односе у коалицији или хватање залета пред разговоре о измјенама Изборног закона?
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

До синоћ су градоначелник Марио Кордић и ХДЗ-ови вијећници обећавали да неће доћи на сједницу, коју је, како су тврдили, мимо Пословника и противљења два потпредсједника, сазвао предсједник Салем Марић. Јутрос је ипак ХДЗ стигао, додуше, у окрњеном саставу. Шта је или ко преломио одлуку, нису саопштили. Градоначелник Кордић рекао је да је одлука о додјели плакета била једногласна, али, ипак, остаје доза горчине због искључивости у начину сазивања.

- Волио бих да смо у пуном саставу сви, овдје у Градском вијећу, нажалост, због околности које су се десиле посљедњих 15-20 дана, нисмо присутни - рекао је Марио Кордић, градоначелник Мостара. 

Потпредсједници Иван Зеленика, из ХДЗ, и Велибор Миливојевић, из СНСД-а, још два вијећника из клуба Срба и један из клуба Хрвата, нису присуствовали. Не одричу заслуге двојици амбасадора за напредак у Мостару.

- Не знам разлоге, али могу поретпоставити из којих разлога нису присутни замјенк предсједника Вијећа, жао ми је што нису дошли - рекао је Салем Марић предсједник Градског вијећа Мостар. 

Марићева одлука је досљедност самовоље политике СДА и наводних бораца за права, која постаје генератор нестабилности и у Мостару и у БиХ, узвратио је Миливојевић.

- Господин Салем Марић може да алудира и да прави конструкције како жели, али као предсједник Градског вијећа мора да брани и да заступа Пословник, прво је требао да испоштује одреднебе Пословника, па онда да извлачи закључке и прича о својим непословничким поступањима у Градском вијећу - поручио је Велибор Миливојевић, потпредсједник Градског вијећа Мостар. 
Жаљење су изразила и два амбасадора, не упуштајући се у разлоге.

- Неспретна је околност што они који су присутни данас, не одражава у потпуности једногласну одлуку о додјељивању признања амбасадору Сатлеру и мени - нагласио је Ерик Нелсон, амбасадор САД у БиХ. 

Сатлер није директоно одговорио на питање хоће ли и ЕУ, неком од политичара, увести санкције, али је рекао да напредак у БиХ треба градити по угледу на Мостар.

- Јасно је било из изјава које су долазиле ових дана из Брисела, да имамо и мркве и штапове, санкције постоје као једно средство, али оно што ми радимо, као дипломате, јесте да спајамо људе - поручио је Јохан Сатлер, асмбасадор и специјални представник ЕУ у БиХ.

Одлазећи амбасадор Ерик Нелсон је потврдио да ће избора у БиХ бити ове године, иако зна да тек за који дан, између ХДЗ и СДА, слиједе разговори о измјенама Изборног закона. Подсјећања ради, актери су измјене Изборног закона требало да заврше до краја 2020.године.