latinica  ћирилица
12/01/2022 |  18:26 | Аутор: СРНА

Шолц: Увести обавезну вакцинацију за одрасле

Њемачка би требало да учини обавезном вакцинацију против ковида 19 за све одрасле особе, рекао је данас канцелар Олаф Шолц у парламенту, одбацујући критике опозиционих посланика који су га оптужили да подстиче друштвене подјеле.
Олаф Шолц (Фото: Screenshot/mdr.de) -
Олаф Шолц (Фото: Screenshot/mdr.de)

Шолцова прва сједница питања и одговора у парламенту одржана је истог дана када је Њемачка пријавила рекордних 80.430 новиозаражених због веома заразне варијанте омикрон.

Он је рекао да су мјере Владе, у смислу ограничења јавног живота и јачање кампање за вакцинацију бустер дозом, допринијеле да ситуација не буде много гора. Број случајева по глави становника у Њемачкој је трећина просјека ЕУ.

Према његовим ријечима, потребна је обавезна вакцинација јер се може очекивати раст броја заражених.

То се дуго сматрало табуом у Њемачкој, али постаје све израженије јер је удио невакцинисаних и даље знатно испод удјела многих других западноевропских нација.

- Одлуком о невакцинацији не доноси се одлука само за себе, већ и за 80 милиона других - рекао је он говорећи о теми која је изазвала жестоке полемике у свијету, а послодавци и власти почињу да инсистирају на вакцинацији.

Сесија питања и одговора прекинута је на почетку када су посланици крајње десничарске Алтернативе за Њемачку подигли натписе на којима је писало "слобода умјесто подјела".

Према истраживањима јавног мњења, око двије трећине Нијемаца залаже се за обавезну вакцинацију против вируса корона.