latinica  ћирилица
12/01/2022 |  18:44 | Аутор: СРНА

Берлинале у скраћеној форми и под маскама

Берлински филмски фестивал почиње наредног мјесеца, али само са пола капацитета мјеста за сједење, а од посјетилаца ће се захтијевати да се придржавају строгих протокола због вируса корона, саопштили су данас организатори.
Берлинале (фото:twitter) -
Берлинале (фото:twitter)

Организатори Берлинала су се трудили да се фестивал одржи у безбједном окружењу након што је прошле године био онлајн и с обзиром на то да се варијанта омикрон брзо шири у Њемачкој,

Берлинале почиње 10. фебруара, а кулминира церемонијом додјеле награда 16. фебруара на којој ће бити уручени Златни и Сребрни медвјед, што значи да ће бити нешто краћи од планираног. Фестивал обично траје десетак дана.

Четири дана након тога фестивалски филмови ће се приказивати у биоскопима широм престонице у јавним пројекцијама.

Како би се омогућило социјално дистанцирање, капацитет сједишта у фестивалским биоскопима биће смањен за 50 одсто и неће се одржавати журке или јавни догађаји, иако ће у премијерним биоскопима бити уприличена смањена верзија црвеног тепиха, рекли су организатори.

Публика ће морати да се вакцинише или да покаже доказ о опоравку од ковида или негативан тест, као и да носи маску.

- Желимо да фестивал пошаље сигнал читавој филмској индустрији, биоскопима и гледаоцима филмова и култури у цјелини. Треба нам биоскоп, потребна нам је култура - рекла је њемачка министарка културе и медија Клаудија Рот.