latinica  ћирилица
12/01/2022 |  18:58 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Сарајево кренуло у прогон српских официра (ВИДЕО)

Сарајево је кренуло у прогон српских официра из Оружаних снага БиХ који су присуствовали обиљежавању Дана Републике у Бањалуци. Српски члан Предсједништва Милорад Додик поручио је да не постоји дисциплинска ни кривична одговорност српских официра и замјеника министра одбране јер им је на основу закона упутио позиве и они су били дужни да се одазову, додајући да најављени процес од стране министра Сифета Поџића служи само за дневно политичку сврху.
Свечани дефиле - Фото: РТРС
Свечани дефилеФото: РТРС

Комплетан српски, командни кадар у Оружаним снагама као и замјеник министра одбране суочавају се са дисциплинским поступком а нису искључене ни кривичне пријаве јер су 9-ог јануара сједочили величанственом обиљежавању Дана Републике Српске. У својеврсном прогону српских официра посебно је ревностан министар Сифет Поџић, ратни официр тзв АРБиХ. "Прљави" истражни посао повјерио је начелнику Заједничког штаба генералу Сенаду Машовићу, ратном команданту злогласне Седме муслиманске бригаде.

- Могло се видјети да је на жалост и пет припадника ОС и мој замјеник Мирко Околић да су присуствовали том догађају обиљежавању неуставног Дана Републике Српске - поручио је Сифет Поџић, министар одбране у Савјету министара.

Замјеник министра одбране, као и српски генерали из Оружаних снага у Бањалуци одазвали су се на позив свог команданта, српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. Њихова кривица била би да су се оглушили о наредбу.

- Људи нису одговорни ни криви, то је покушај држања тензија, дакле неће се ништа десити, апсолутно било какве процедуре које се проводе су безбначајне и имају дневно политички карактер - истакао је Милорад Додик, српски члан Предсјдништва БиХ.

Српски официри питају какав би то генерал, Србин, православац био по вољи министра Поџића и генерала Машовића. Ако је мјерило да не присуствују обиљежавању Дана Рапублике мораће да траже друге официре Србе. Не плаше се дисципилнког поступка, али немају дозволу да иступе пред камеру, против Мирка Околића дисциплински поступак није ни могућ јер је члан Савјета министара и не одговара Поџићу.

- Против мене је покренуо кривичну пријаву Тужилаштву БиХ а видјећемо како ће се то завршити - рекао је Мирко Околић, замјеник министра одбране у Савјету министара.

Ако у Тужилаштву пажљиво ишчитају законе утврдиће да нема кривичне одговорности Околића, а ни српских генерала, каже Душанка Мајкић јер су војна лица дужна да се одазову позиву члана Врховне команде, у конкретном случају српског члана Предсједништва, а Милорад Додик је легално изабрани члан. Такође, у саставу ОС налази се Трећи пјешадијски Републике Српске пук који баштини традицију ВРС.

- Умјесто да се у МО и Заједничком штабу баве појавом "Зелених беретки" од којих су неки у униформама ОС Сифет Поџић и Сенад Машовић радије би да санкционишу Србе у МО и Заједничког штабу макар уи неосновано - каже Душанка Мајкић, замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ.

Најава поновног активирања Зелених беретки и парадирање паравојних снага у Бужиму, међу којима има и лица са униформама ОС БиХ не брине ревносног министра Поџића и за Босну забринуте међународне званичнике, али им веома смета дефиле Полиције на Дан Републике и присуство српских официра из ОС.

- Некоректамн однос, нама кажу када полицијске снаге изађу на улицу а на улици су сваки дан онда је то проблем а није наоружавање и ново формирање Зелених беретки и та манифестација у Бужиму не изазав никаву рекацију али ми смо на то навикли - додао је Додик.

Ступајући на дужност министра, прије двије године Сифет Поџић се мало заборавио и све присутне поздравио ратним покличем тзв АРБиХ...Поздрав домовини. Извинио се и прошао без санкција. Никада није до краја довршио дисциплинске поступке против бошњачких припадника ОС који су јавно омаловажавали Србе и Републике Српске, прошле године самовољно је отказао претходно договорену вјежбу с војском Србије, бошњачки посланици спријечили су његову смјену. То му је дало крила и кренуо је у обрачун са српским официрима, који му поручују... Сифете, стани док је времена.