latinica  ћирилица
12/01/2022 |  19:13 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Нема приватизације ХЕ на Требишњици, нити се заустављају радови на ХЕ Дабар (ВИДЕО)

Нити се спроводи приватизација Хидроелектрана на Требишњици, нити ће се зауставити велики пројекат градње хидроелектране "Дабар", одговор је из Електропривреде Републике Српске, након медијских написа и изјава Бакира Изетбеговића. Манипулације, извртање чињеница и наметање политичких тема тамо гдје је све јасно и гдје су струка и суд дали своје мишљење неће проћи – став је Електропривреде Српске
ХЕ на Требишњици - Фото: РТРС
ХЕ на ТребишњициФото: РТРС

Бакир Изетбеговић, изгледа је постао експерт за све, па се тако дрзнуо да говори и о Електропривреди Републике Српске. Бакирово уплитање је покушај економског слабљења Српске, оцјена је Владе и ЕПС-а. О електроенергетском сектору позвани су да говоре људи из уже научне области, а не политичари попут Изетбеговића, јасни су у Електропривреди Српске. А о хидроелектрани "Дабар", и струка, па и сам Суд БиХ дали су своје мишљење и потврдили да је документација комплетна, и да нема штетних еколошких посљедица.

- Када је ријеч о еколошким дозволама, овај пројекат је тапкао у мјесту годинама управо због судског процеса, Суд БиХ је пресудио да нема ништа спорно и на сонову тога смо 31. децембра поптисали уговор о градњи са кинеским партнерима - каже Ана Бокоњић Буха, портпаролка "Електропривреде" Репубиле Српске.

Идеја о градњи ХЕ Дабар, у оквиру пројекта "Гоњи хоризонти" датира још из 1954. и на њему су радили највећи стручњаци бивше Југоставије, и само стручњаци могу да говори о томе, али не и Бакир Изетбеговић, који манипулише, изврће чињенице и намеће Електропривреди политичке теме, став је у Електропривреди, али и у Влади Републике Српске.

- Ради се о наставку врло бруталног обрачуна са Републике Српске, како би се зауставио њен економски развој - тврди Петар Ђокић, министар енергетике и рударства у Влади Републике Српске.

Није тачно ни да докапитализација Хидроелектрана на Требишњици, значи приватизацију овог предузећа, него ће управо ЕРС куповином акција ХЕТ -а осигурати свој власнички удио од 65 одсто, а истовремено обезбиједити потребна средства за градњу ХЕ Дабар, наводе у Електроприведи Републике Српске.

- Право прече куповине акција ХЕТ-а, осим ЕРС, у року од 15 дана имају и сви други досадашњи акционари у истом проценту у којем већ имају удио - наглашава Благоје Шупић, директор дирекције за економско-финасијске послове Електропривреде Републике Српске.

Драгана Гарача, директорка брокерско -дилерског друштва "Монет Брокер", наглашава да Електропривреда Републике Српске посједује 65 одсто капитала.

- Не постоји никаква, ни теоријска могућност да дође до приватизације "на мала врата" како се спекулише у јавности - каже Гарача.

До сада је у градњу ХЕ Дабар уложено 147 милиона марака, и ово је највећи енергетски пројекат у региону у посљедњих 30 година.