latinica  ћирилица
12/01/2022 |  19:21 ⇒ 22:50 | Аутор: РТРС

Растe број заражених у Српској (ВИДЕО)

Све је већи број заражених вирусом корона у Српској. Од тестирана 1.152 узорка корона је потврђена код 577 особа. Од посљедица заразе преминуло је 13 особа.

У ФБиХ чак 1.822 обољела, у Брчком 178, тако да је у БиХ забиљежен рекордан број новозаражених од почетка пандемије, чак 2.577 нових случајева.

За разлику од претходних, омикрон сој се брже шири. Иако су симптоми блажи и брже пролазе, овај сој, упозоравају љекари, кружи упоредо са делта сојем.

У односу на децембар, број прегледа у Ургентном центру Универзитетско-клиничког центра Републике Српске је удвостручен.

У посљедња 24 часа прегледано је 130 пацијената, хоспитализовано 33, а 90 одсто пацијената на болничком лијечењу су невакцинисане особе, средње и млађе животне доби.

- Тренутно је у цијелом Клиничком центру хоспитализовано 185 пацијената са потврђеном ковид инфекцијом, од чега је 30 витално угрожених пацијената, односно који се налазе на респиратору. Око 80 пацијената захтијевају неки вид кисеоничне потпоре - изјавио је шеф Ковид тима централног медицинског блока УКЦ-а Српске Синиша Миловановић.

У Бијељини већ 11. дан од укупног броја тестираних узорака, више од 90 одсто је позитивних на вирус корона.

- Само у јучерашњем дану је од 114 који су тестирани PCR методом 112 позитивно. То нам говори да је 98,99 посто заражености. Брзим антигенским тестовима који су рађени у нашој установи, од 77 брзих антигенских, 77 је било позитивно - нагласила је директорка Дома здравља Бијељина Данијела Ђукин.

Све више младих захтијева хоспитализацију и у приједорској регији.

- Све је више младих заражених људи, велики је број пацијената. Огроман је напад на примарно здравство. Имамо срећу да нам клиничке слике нису толико лоше те ћемо ваљда успјети да се изборимо - изјавио је љекар у ковид амбуланти Дома здравља Нови Град Милош Грујић.

- Наша инфектолошка амбуланта је јако оптерећена. Инфектолог који ради дневно прегледа по 20, 30, некада и 40 пацијената - рекао је директор болнице "др Младен Стојановић" Приједор Андрија Вукотић.

Све већи притисак и на здравствене установе у Источном Сарајеву. Ковид амбуланта Дома здравља поново биљежи рекорде по броју пацијената.

Забрињава и чињеница да резултати тестова урађених након празника тек приспјевају, па бројеви не одражавају стварно, погоршано епидемиолошко стање.

- Апел да се поштују мјере и грађани вакцинишу. Можемо очекивати значајан скок, број пацјената утростручен, рекорд, за један дан више од 120 - упозорио је директор Дома здравља Источно Сарајево Дејан Шешељ.

Поражавајућа статистика и у Брчком. Од почетка године заражено је 850 лица. Преминуло је 14.

- Дневно ми у Ковид и Тријажној амбуланти имамо преко 300 лица која се јављају, а позитивних имамо скоро 100 - изјавио је шеф Одјељења за здравство у Влади Сеад Шадић.

За разлику од претходних, омикрон сој шири се попут пожара, објашњавају љекари.

Иако не изазива тешку клиничку слику, а симптоми слични грипу брзо пролазе, овај сој циркулише упоредо са делта сојем.

То објашњава, кажу, повећан број инфицираних и пацијената у болницама. Апелују на грађане да се заштите вакцинисањем, уз подсјећање да, како кажу, никад није касно.