latinica  ћирилица
12/01/2022 |  19:48 ⇒ 21:27 | Аутор: РТРС

Оштре реакције из Српске на Вукановићев однос према Дану Републике (ВИДЕО)

Да ли је изјавом да је био позван на прославу 9. јануара, али да није желио ићи, народни посланик Небојша Вукановић показао да му није стало ни до Републике Српске ни до њених грађана? Потврдан одговор стиже из политичких партија владајуће коалиције у Народној скупштини Српске. Сматрају да се Вукановић плаши да би му присуство на свечаности поводом Дана Републике сметало за наредне изборе и иритирало неке његове гласаче.
Небојша Вукановић - Фото: РТРС
Небојша ВукановићФото: РТРС

За народног посланика Небојшу Вукановића присуство политичких лидера Репубулике Српске на обиљежавању 9. јануара је извођење представе. Позивницу да учествује је добио, али у Бањалуци тога дана није био.

- Нисам желио ићи у Бањалуку, иако сам био позван - поручио је Небојша Вукановић, за Алџазиру.

Из владајуће коалиције у Народној скупштини поручују Вукановићу, Дан Републике није прослава ниједне политичке партије, него слава грађана Српске. У СНСД сматрају да је то припрема терена за октобарске изборе.

Очекивати је да он све више ће то радити на начин како и сад да је био позван, а није хтио доћи, да би гласовима Бошњака био изабран за српског члана Предсједништва - рекао је Срђан Мазалица, посланик Скупштине Српске из СНСД-а.

За Народну партију Српске Вукановићеве изјаве су популистичке. Питају да ли он схвата значење 9. јануара. Кажу, да Вукановић треба да зна да Дан Републике није представа.

- Без обзира на политичке разлике није требало да постоје боје политике - кађе Дарко Бањац, предсједник НПС-а.

И у Социјалистичкој партије осуђују овакве Вукановићеве изјаве. Сигурни су да он зна зашто то говори и шта се крије иза свега овога.

- Овдје очигледно да су одређени људи из опозиције преузели обавезе према неким центрима моћи - поручује Срђан Тодоровић.

У владајућој колицији сматрају да Вукановић у Бањалуку није дошао 9. јануара јер није видио прилику за личну промоцију. Такође, подсјећају да је предсједник СДС-а Мирко Шаровић у чијем посланичком клубу сједи Вукановић рекао да прославом Дана Републике не треба иритирати.