latinica  ћирилица
12/01/2022 |  20:10 ⇒ 13/01/2022 | 06:29 | Аутор: РТРС

Слободан Малешевић и Бранислав Вуковић више од 100 пута даривали крв (ВИДЕО)

Слободан Малешевић (62 )и годину дана млађи Бранислав Вуковић из Бијељине су међу седам добровољних давалаца крви из Републике Српске - добитника плакете Светог Стефана, коју им је поводом Дана Републике уручила предсједница Српске Жељка Цвијановић. Драгоцјену течност даривали су више од 100 пута, а то ће, кажу, наставити да чине, док год их здравље служи.
Даривање крви - Фото: РТРС
Даривање крвиФото: РТРС

Слободан и Бранислав на листи су добровољних давалаца крви од пунољетства, па не чуди што су капи које живот значе, даровали више од 100 пута.

Ова хумана навика саставни је дио њихових живота коју практикују сваких три до пет мјесеци.

Бранислављевим венама тече Б позитивна крвна група, а Слободановим нулта негативна.

Захваљујући хуманости остварили су и доживотна пријатељства. Слободан је ризиковао и живот да би спасио друге, па је тако у 15 дана два пута дао крв.

Крв ће даривати док год им то здравље дозвољава. Плакета које су добили за 30. рођендан Републике највеће је признање које заузима почасно мјесто у њиховим домовима.

Бранислав је, осим по даривању крви, познат и по томе што је 2005. године спасао три дјевојке из Тузле од утапања у Дрини.

Хуманост им је, каже, породично у венама, па је одлучио и да се упише на листу донора органа, да би и након смрти некоме спасио живот.

Опширније погледајте у видеу.