latinica  ћирилица
12/01/2022 |  20:14 ⇒ 21:17 | Аутор: СРНА

ФЗО Српске: Електронску здравствену картицу преузело око 554.000 осигураника

Електронску здравствену картицу до сада је преузело око 554.000 осигураника Фонда здравственог осигурања Републике Српске, с тим да се ова бројка константно мијења, речено је Срни из Фонда.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

На подручју Филијале Добој до сада је подијељено 88.380 електронских картица од око 180.000 регистрованих осигураника, а од тог броја у Пословници Добој подијељене су 27.893 картице, а у Пословници Теслић 12.191.

Из Фонда су навели да су све јавне здравствене установе у Српској потписале споразум о размјени података захваљујући чему је Интегрисани здравствени информациони систем /ИЗИС/ спроведен и доступан свима и здравствене установе са подручја регије Добој, попут Дома здравља и Болнице, већ су почеле да га користе.

Досадашње здравствене књижице, које се и даље користе, замјењују електронске здравствене картице, које служе да пацијент буде идентификован у Интегрисаном здравственом информационом систему, да буде остварен приступ здравственом картону пацијента и на основу ње провјерава се статус осигураног лица.

Електронске здравствене картице неће се овјеравати, за разлику од досадашњих књижица, чиме ће бити смањене и гужве у пословницама.

Предвиђено је да прва електронска картица важи пет година и она је бесплатна за осигуранике, односно финансира је Фонд. У случају промјене личних података картица за новорођенчад за сада их осигураници неће плаћати, јер је Фонд у оквиру пројекта предвидио и поручио већи број картица.

Свим јавним здравственим установама, које користе апликацију ИЗИС-а, обезбијеђени су читачи картица.

ИЗИС подразумијева потпуну интеграцију, односно информациону увезаност свих установа здравственог система Српске, те употребу електронских упутница, рецепата, картица умјесто здравствених књижица и електронског картона.

Досадашњи картони пацијената замјењују се електронским здравственим картонима, који садрже све податке о пацијенту на једном мјесту, независно од тога у којој здравственој установи су прикупљени /амбуланти породичне медицине, служби хитне помоћи, болници или специјалистичкој амбуланти/.

Љекари који лијече пацијента на једном мјесту имају детаљан увид у пацијентову историју лијечења те важне податке, попут података о алергијама, хроничним обољењима, терапијама које је примао.

Предности ИЗИС-а су вишеструке, попут унапређења квалитета здравствене заштите, побољшања сигурности пацијента, смањења административних трошкова те ефикаснијег и квалитетнијег система здравствене заштите у цјелини.

Из Фонда истичу да се у ИЗИС-у строго водило рачуна о безбједности података пацијената и да су лични подаци пацијената у потпуности сигурни.