latinica  ћирилица
12/01/2022 |  20:45 ⇒ 22:17 | Аутор: РТРС

У Британији пронађен фосил стар 180 милиона година (ВИДЕО)

Једно од највећих палеонтолошких открића је фосилни остатак морског чудовишта, дуг 10 метара и тежак скоро једну тону, највећи и најкомплетнији скелет до сада откривен у Великој Британији. Његова старост процјењује се на 180 милиона година.

Великог морског рептила из породице ихтиосауруса пронашао је Џо Дејвис током рутинског исушивања острва у Рутландском воденом резервоару у фебруару прошле године, док је његова екскавација извршена током августа и септембра.

Ово није први фосил ихтиосауруса пронађен на овом мјесту. Два мања и некомплетнија скелета пронађена су током изградње резервоара, током седамдесетих година.

Први фосил ихтиосауруса пронашла је ловац на фосиле, Мери Енинг, почетком 19. вијека. Названи су "морски змајеви", због великих зуба и очију. По облику тијела подсјећају на делфине.

Претпоставља се да су се појавили прије 250 милиона година, а изумрли прије 90 милиона година. Њихова просјечна дужина износила је од 1 до 25 метара.

Поређења ради, тренутно највеће морске животиње су антарктички плави китови који могу да нарасту и до 30 метара.

Најџел Ларкин, специјалиста за палеонтолошку конзервацију, сматра да ће, захваљујући овом открићу, сазнати много више о животу ових створења.

 - Значајно је што овдје можда имамо и остатке стомачног садржаја, тако да ћемо моћи да откријемо чиме се ова животиња хранила, да ли је била женка и да ли је носила потомке, јер можда у њој нађемо и остатке ембриона. У сваком случају, сазнаћемо много више о животу ихтиосауруса и времену у којем су живјели - нагласио је Ларкин.

Надају се да ће "Рутландски морски змај", након што открије своје тајне, бити изложен у јавности.