latinica  ћирилица
12/01/2022 |  21:16 ⇒ 21:17 | Аутор: СРНА

Кесић: Џаферовић иде предалеко поређењем Срба са нацистима

Политички аналитичар Обрад Кесић оцијенио је да бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић иде предалеко поредећи свечани дефиле у Бањалуци са маршом нациста, будући да је познато да је велики број Бошњака био у војсци Независне Државе Хрватске.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

- То је покушај ревизије историје што вријеђа жртве међу Србима и другим антифашистима током Другог свјетског рата. Пише се нова историја на штету српског народа - рекао је Кесић за РТС.

Он је напоменуо да су велике силе потврдиле постојање БиХ са два ентитета и у њој Републике Српске која ће опстати све док постоји српски народ.

Кесић је оцијенио да БиХ, као држава не може да опстане "као у браку гдје супруг вријеђа супругу говорећи да је ружна и глупа и онда очекује да га она воли".

Он је навео да су народи у БиХ далеко једни од других, али да то не значи да нема простора за договор, а за то је потребна добра воља међу политичарима, да признају да је Републике Српска реалност.

Кесић је нагласио да у Бањалуци постоји одлучност да врате надлежности, наводећи да Дејтонски споразум није прелазно рјешење, већ мора да се примјењује све док се потпише нешто ново.

Сматра да у сликама из Бужима, гдје су бошњачка удружења организовала такозвани марш, уз ратне покличе "Алаху екбер", нема ничега новог, без обзира да ли се обиљежава званични или незванични догађај.

- Али у контексту тренутка, међународна заједница би требало да има исте аршине - да не коментаришу пјесму припадника САЈ-а Републике Српске и да ћуте на пјесме из Бужима уз ратне заставе такозване Армије БиХ - рекао је Кесић.