latinica  ћирилица
12/01/2022 |  21:52 ⇒ 22:09 | Аутор: РТС

Вучић: Национализам у порасту у цијелом региону; Рат никоме добро није донио

Сарајеву пошаљемо све кривичне пријаве, а одговор је ништа, изјаио је предсједник Србије Александар Вучић у интервјуу за РТС.
Александар Вучић (Фото: STRAHINJA ACIMOVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото: STRAHINJA ACIMOVIC)Фото: ТАНЈУГ

- Ми смо све то њима уручили, сви су добродошли у Србију, нема тајних пријава, све знају у Сарајеву. Тражимо боље односе. На све то одрже скуп у Сарајеву и мене нападају што сам био у Бањалуци, а нисам ни био. То вам тако иде. Да не говорим о томе да је члан Предсједништва БиХ, а очекујете послије тога да нема реакције, да то што су се у Бањалуци скупили клеронационалистичке, упоредио са нацистима из Кристалне ноћи. Легалне органе Српске које постоје у складу са Дејтоном - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је истакао да "Дан послије зелене беретке, на то нема реакције".

- Да вријеђате српски народ, који има многоструко веће жртве и оптужујете га за нацизам, знате ли шта то значи? На колико је километара Јасеновац, највеће стратиште на простору бивше Југославије? Ми ћемо да се понашамо одговорно. Спустио сам главу пред сребреничким жртвама, самовољно, самоиницијативно, положио цвијет. Када сам био изложен линчу и осталим непријатностима, нисам спустио главу, намјерно, држао сам до поноса Србије и части земље коју сам представљао - истакао је Вучић.

Вучић је поручио да је "наше да се према муслиманима и Бошњацима односимо братски, да не причамо о мањинама и већинама, да их поштујемо и чувамо".

- Рат никоме добро није донио. Нећу ниједној мајци дијете да вратим у ковчегу, даћу све од себе - изјавио је предсједник Србије.

Вучић је упозорио да је национализам у порасту свуда у региону.

- То је случај у неколико посљедњих година. Прошле су генерације, старимо ми који знамо шта су сукоби и ратови. Долазе нове генерације које то не знају, Срби који имају осјећај да су увијек били понижени, проказани, и да је вријеме за нашу или њихову праву. А код других, кад год Србија јача и није на кољенима, не клечи и не лежи, осјећате стварни осјећај страха и политичку кампању за унижавање Срба - рекао је Вучић.

Вучић је поручио да "национализам не мора да буде ружна ријеч, ако је љубав према нацији, али је шовинизам ружна појава".

- Ми њима говоримо "нож, жица, Сребреница" у дигиталним зидовима, они су много моћнији него прави, много више их људи види него прави зидови. Они нама "геноцидна творевима Република Српска". То једни другима говоримо сваки дан у десетинама хиљада твитова, постова. Како да никад о томе нисмо говорили? Данас сам говорио шта се прича у кафанама. Тражио сам извјештај БИА и МУП. Нема кафане у којој туча није избила у Прибоју. Нешто се увукло у људе - изјавио је Вучић.