latinica  ћирилица
13/01/2022 |  09:03 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Авион на првом међународном лету слетио у Алмати

Авион на првом међународном лету из турског града Анталије слетио је на аеродром у Алматију у Казахстану, након наставка рада аеродрома, саопштио је Одбор за цивилну авијацију при казахстанском Министарству индустрије и инфраструктурног развоја.

- Након наставка рада, први авион на међународном лету од Анталије до Алматија слетио је на аеродром у Алматију - наводи се у саопштењу.

Из прес-службе истичу да су међународни летови из Коломба ка Алматију, који врши "Ер Астана", и из Алматија ка Сеулу, који врши "Азијана ерлајнс", заказани за данас, јавио је ТАСС.

Протести су почели 2. јануара у неколико градова у Казахстану и претворили се у масовне нереде током којих су пљачкане зграде управе у неколико градова. Током неколико дана насиља повријеђен је велики број људи, а пријављени су и смртни случајеви.

Предсједник Казахстана Касим-Џомарт Токајев обратио се Организацији Уговора о колективној безбједност за помоћ. Мировне снаге Организације, коју предводи Русија, већ су размјештене у Казахстану.

Казахстанске власти потврдиле су да је успостављен ред у свим регијама, подсјећа ТАСС.

Аеродром у Алматију заузет је током протеста и његов рад је био обустављен.