latinica  ћирилица
13/01/2022 |  09:09 ⇒ 09:48 | Аутор: РТРС

Српски савјет Западне Аустралије обиљежио 30 година постојања Републике Српске

У суботу 8. јануара, Свечаном академијом и програмом у Перту прослављен је 9.јануар - Дан Републике Српске.
Прослава Дана Републике у Аустралији - Фото: РТРС
Прослава Дана Републике у АустралијиФото: РТРС

Организатор овогодишњег обиљежавања овог значајног историјског датума био је Српски савјет Западне Аустралије.

Послије отварања, молитве, минута ћутања, асутралијске химне, ако и химни Моја Република и Боже правде, Коста Мијатовић ,предсједник Савјета поздравио је присутне и подсјетио их на ратне деведесете године и на цињеницу да су Срби Западне Аустралије на разне начине помагали праведну борбу српског народаслањем хуманитарне помоћи српској ратној сирочади, народу, помоћ војсци, организовањем протеста на улицама Перта на којима је понекад било и више хиљада људи ,као и борбом за истину о српском народу .

Поменуо је и јунаке тога времена, недавно преминулог Борислава Саичића, његову браћу ,брацу Зечевић ,Петра Радановића и Бранка Карабуву и његово Друштво "Атос", које је водио.

Одао је признање свима који су вођени тадашњом организацијом Српским националим савезом за Западну Аустралији, који су дали допринос српском народу Републике Српске, Републике Српске Крајине и Србије крајем вијека,1999.године

Присутни су чули двије бесједе, прву професора Драгана Станића, одржану раније у Бањалуци преко видео записа и другу  Драгослава Бокана, коју је прочитао Коста Мијатовић.

Послије бесједа и изведеног програма уживо, новинар Миленко Ковачевић, прочитао је свој запис "Српска данас и сутра –поглед из расијања".

Поздравна ријеч, свечани говори/бесједе и поменути запис били су својеврсни час ,лекција за све присутне и младе, али и старије. Сви прожети позивом на слогу и јединство српског народа у матици и српским земљама и у расијању.

Без њих нема опстанка, али ни напретка српства. Ријечи слога и јединство љубав и вјера најчешће су помињане у току вечери.

Помињани су многи свијетли примјери из славне српске прошлости.

Један од бесједника упоредио је житије Светог Архиђакона Стефана са оним “што нам је донијела Република Српска, својом жртвом и несаломљивом храброшћу у одбрани српства, Крста часнога и слободе златне".

У програму уживо наступили су гитаристи браћа Гатићи ,Лазар и Топлица ,сестре Матејсер, Милана и Јована, које су пјевале  српске патриотске пјесме ,а пјесмом " Не дам" Милена Хубана је закључила први дио музичког рецитала.

Рецитал је био проткан филмским материјалиа Туристичке организације Српске ,па су присутни могли да виде природне љепоте и културне и друге знаменитости Српске.

У другом дијелу, на великом платну, приказан је културно–умјетнички програм под називом "Поносна и вјечна" ,који су присутни одгледали пажљиво до самог краја, Били су одушевљени!

Помоћ организатору Академије пружили су проф.др Лука Кецман са Академије умјетности Српске и РТРС.

На крају вечери представник организатора обавијјестио је да ће се са овог скупа послати поруке државним органима Републике Српске, као и протестна писма државама западних моћника због политике коју воде на штету Републике Српске и српског народа.

Реализација програма Дани Републике Српске у Заподној Аустралији наставља се са новим активностима.

- Послије одрћане књижевне вечери 18.децембра, на којој су представљени угледни писци из Републије Српске и ове Академије слиједи фимско вече посвећено Републици Српској, као и вече посвећено страдању и патњи српског народа у муслиманским и хрватским казаматима у БиХ 1992-1995.године - саопштено је из Савјета.

Планиране су и друге акивности цији је циљ да приблизе Српску западно-аустралијским Србима.