latinica  ћирилица
13/01/2022 |  11:04 ⇒ 11:04 | Аутор: СРНА

Ђукановић: Лицемјерје Запада и Сарајева довело до тешке ситуације

Посланик у Скупштини Србије Владимир Ђукановић изјавио је да је БиХ у тешку ситуацију довело лицемјерје Сарајева и Запада, којима не сметају радикални исламисти који под заставама "Исламске државе" марширају БиХ и позивају на рат, а смета им Република Српска и српски члан Предсједништва Милорад Додик који траже само оно што им по Уставу припада.
Владимир Ђукановић  (Фото:нспм) -
Владимир Ђукановић (Фото:нспм)

- У Бужиму марширају фанатици који вичу "текбир" што је арапска верзија "Алаху екбер". Нисам схватио да су то неки доброчинитељи, него људи који позивају на џихад. Такви им не сметају! Фанатици, салафисти не сметају, они су им супер, али смета када Република Српска затражи да јој се врате неке надлежности које су у Дејтону биле успостављене - рекао је Ђукановић.

Према његовим ријечима, Додик је због свог уставног понашања добио санкције и он смета, а они које је у БиХ довео Алија Изетбеговић и који су се настанили по Озрену, Зеници и Травнику и другим мјестима и основали вехабијске заједнице, не сметају и они су изгледа "сунце демократије".

Ђукановић је позвао "`хуманитарце` из Београда за које су `Зелене беретке` изгледа `супер хуманисти`" да прошетају мало Сарајевом па да виде какви су тамо мурали.

- То је то лицемјерје које и овде влада. То је несхватљиво лицемјерје. Република Српска једино тражи да јој се врате надлежности. Она је факат, она је установљена Дејтоном. Њој су одузели све надлежности. И сада ви причате о томе како Срби крше нешто у БиХ - рекао је Ђукановић за телевизију "Пинк".

Ђукановић је закључио да цијела Европа прича како је здрава децентрализација, само је изгледа потребно да БиХ буде централизована и да се само у Сарајеву одлучује.