latinica  ћирилица
13/01/2022 |  11:48 | Аутор: СРНА

Веома мала смртност од омикрона

Прелиминарна америчка студија која је обухватила 70.000 људи заражених вирусом корона показала је знатно смањен ризик од хоспитализације и смрти изазване омикрон сојем, те просјечно краћи боравак у болници.

Особе заражене омикроном имале су упола мању шансу да ће бити хоспитализоване од осталих заражених другим сојем вируса корона, те 75 одсто мању да ће им требати интензивна њега.

Такође, за заражене омикроном 90 одсто је мања вјероватноћа смртног исхода у поређењу са онима инфицираним раније доминантном варијантом делтом, наводи се у истраживању.

Од око 50.000 људи заражених омикроном нико није завршио на респиратору.

Боравак у болници трајао је просјечно дан за пацијенте заражене омикроном у поређењу са пет дана за оне инфициране делтом, док је 90 одсто пацијената са омикроном отпуштено за три или мање дана из болнице.

Анализа је спроведена на основу података из болничког система Јужне Калифорније између 1. децембра 2021. и 2. јануара 2022. године.

Овај рад, који још није прошао научну рецензију, написали су научници са универзитета у Калифорнији, Берклију и Центара за контролу и превенцију болести, а објављен је у научним часописима.