latinica  ћирилица
13/01/2022 |  12:25 ⇒ 12:26 | Аутор: СРНА

Кошарац: Политички мотивисан процес против српских припадника Оружаних снага

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац оцијенио је да се против српског кадра у Оружаним снагама БиХ води потпуно неприхватљива и политички оркестрирана хајка због присуства на централној церемонији обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске, у Бањалуци.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је нагласио да покретање поступка против српских припадника Оружаних снага БиХ представља политички мотивисан процес, јер не постоји њихова ни дисциплинска нити кривична одговорност.

- Додатни парадокс лежи у чињеници да прогон српских кадрова данас врше они који су својевремено и сами присуствовали прослави Дана Републике Српске. Тако је актуелни министар одбране Сифет Поџић, тада у својству првог начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, присуствовао обиљежавању Дана Републике Српске у Бањалуци, чини ми се, 2006. или 2007. године - рекао је Кошарац Срни.

Он је додао да Поџић није изолован примјер, јер су бројни бошњачки политички званичници својевремено учествовали у прославама, а данас оспоравању права припадника Трећег пјешадијског Република Српска пука, који баштини традицију Војске Републике Српске.

Он је подсјетио да је 2015. године прослави 12. маја, Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, присуствовао тадашњи замјеник министра одбране Емир Суљагић.

- Бошњачки политичари морају знати да ми немамо "рибљу памет" и да смо били свједоци тих догађаја. Након срамне политичке одлуке Уставног суда БиХ о 9. јануару, напрасно су, вјероватно под притиском СДА, промијенили плочу и у потпуности се ставили у функцију политички мотивисаних процеса против српских представника у Оружаним снагама БиХ -нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, двоструки аршини доказују лицемјерје политичког Сарајева, које континуирано износи неосноване оптужбе да је Република Српска дестабилизујући фактор.

Кошарац је поновио да нико из Републике Српске не спомиње рат, јер било какав сукоб није опција.

- Јавност, између осталог, треба да зна да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик има чисту ратну прошлост, што се не може тврдити за друга два члана Предсједништва БиХ - нагласио је Кошарац.

С тим у вези, он је указао да Републику Српску данас оптужују они чија су уста пуна ратне реторике и они којима ратна прошлост не служи на част.

- Шефик Џаферовић носи тешко бреме ратне прошлости због улоге у прикривању монструозних злочина над Србима у Возући. Бакир Изетбеговић и данас сања о циљевима очеве фундаменталистичке "Исламске декларације", а сасвим је сигурно да Жељко Комшић није добио "златни љиљан" због пропагирања мира и толеранције на овим просторима! - закључио је Кошарац.