latinica  ћирилица
13/01/2022 |  12:59 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Усвојени подзаконски акти по препорукама Eвропске комисије

Централна изборна комисија БиХ усвојила је данас подзаконске акате из области финансирања политичких странака по препорукама које је БиХ дужна да испуни по Мишљењу Европске комисије о захтјеву за чланство у ЕУ.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

ЦИК БиХ је усвојила измјене и допуне подзаконских аката који се односе на финансијске извјештаје политичких странака и независних кандидата, који се подносе Комисији у складу са одредбама Изборног закона БиХ и Закона о финансирању политичких странака.

Усвојене су и процедуре поступања политичких странака и других политичких субјеката у изборној кампањи у смислу транспарентности финансирања, као и начини поступања политичких странака при трошењу расположивих средстава, саопштено је из ЦИК-а.

На сједници су усвојени и правилници о измјенама и допунама правилника о предизборним и постизборним финансијским извјештајима политичких странака и независних кандидата.

Усвојени су и Правилник о измјенама и допунама Правилника о годишњим финансијским извјештајима политичких странака, Правилник о измјенама и допунама Правилника о административним процедурама прегледа, контроле и ревизије финансијских извјештаја политичких странака.

ЦИК је усвојио и Упутство о поступку отварања и кориштења посебног рачуна за финансирање трошкова изборне кампање и Упутство о доношењу финансијског плана и програма утрошка средстава политичке странке.

Усвојени су и пречишћени текстови подзаконских аката који ће бити доступни јавности на интернет страници ЦИК-а.

Измјеном постојећих, као и усвајањем нових подзаконских аката, ЦИК је поступио и по препорукама Канцеларије за демократске институције и људска права при ОЕБС-у /ОДИХР/ и Групе земаља за борбу против корупције /ГРЕЦО/.

- ЦИК БиХ је, у оквиру својих надлежности, усвајањем наведених подзаконских аката дала допринос испуњењу препорука из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ - закључује се у саопштењу.