latinica  ћирилица
13/01/2022 |  13:00 ⇒ 14:29 | Аутор: СРНА

Песков: Разговори са Западом за сада нису успјешни

Русија је данас саопштила да разговори са Западом за сада нису били успјешни када се ради о превазилажењу фундаменталних несугласица у вези са кризом у Украјини и захтјевима Москве да се НАТО повуче из централне и источне Европе.
Димитар Песков (Фото:РИА Новости / Сергей Гунеев) -
Димитар Песков (Фото:РИА Новости / Сергей Гунеев)

Кремљ је изнио своју процјену дипломатије усљед наставка преговора у Бечу, гдје је пољски министар спољних послова Збигнијев Рау рекао да је Европа ближа рату него икад у посљедњих 30 година, а амерички изасланик нагласио да Запад не треба да "поклекне пред уцјеном".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима да су разговори за сада донијели одређене позитивне нијансе, али да то није довољно.

- Преговори су, за нас, иницирани како бисмо добили конкретне одговоре на конкретна, фундаментална питања. Неслагање је забиљежено управо у вези са тим фундаменталним питањима - истакао је Песков.

Он је критиковао нацрт санкција које су представиле демократе у Сенату Конгреса САД по којем ће се у случају наводног руског напада на Украјину увести санкције званичницима Русије, укључујући предсједника Владимира Путина, као и кључним банкарским институцијама.

Песков је нагласио да ће санкције Путину бити равне погоршању односа.

Русија је довела САД и њихове савезнике за преговарачки сто, након што је окупила око 100.000 војника близу границе са Украјином, наглашавајући да не планира инвазију на ту земљу.

Москва је поручила да је након неколико деценија експанзије НАТО-а одлучна да "повуче црвене линије" и заустави Алијансу у намјери да увуче Украјину у савез или да размјести пројектиле на украјинској територији.

САД тврде да захтјеви Русије да се стави вето на потенцијално чланство Украјине у НАТО-у и заустави ширење Алијансе на исток нису добар почетак, али да је Вашингтон спреман да разговара са Москвом о контроли оружја, размјештању пројектила и мјерама изградње самопоуздања.