latinica  ћирилица
13/01/2022 |  13:13 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

У Бањалуци у прошлој години више од 60.000 туриста

Бањалуку је у прошлој години посјетило више од 60.000 туриста, међу којима су се посебно издвајали Словенци који су долазили у већим групама, што су потврдили и током новогодишњих празника, рекла је Срни стручни сарадник за односе с јавношћу Туристичке организације Града Бранка Бранковић.
Бањалука, Трг Крајине (Фото: MONDO/VEDRAN ŠEVČUK) -
Бањалука, Трг Крајине (Фото: MONDO/VEDRAN ŠEVČUK)

Бранковићева је навела да је у 11 мјесеци 2021. године регистровано 50.000 гостију, док се очекује да је у децембру било више од 10.000 туриста.

- Осим гостију из региона, имали смо и туристе из Турске, Мађарске и Грчке. Нисмо се са подацима вратили на 2019. годину која је била рекордна, али имамо тенденцију раста и у броју долазака и ноћења, што се види и по наплаћеној боравишној такси - рекла је Бранковићева.

Она је навела да је у 11 мјесеци прошле године наплаћено 200.000 КМ прихода на основу боравишне таксе, што је 80.000 КМ више него у истом периоду 2020. године.

Бранковићева је навела да је цијеле прошле године Бањалука, као административни центар, имала много пословних туриста, али да су највише гостију окупљале манифестације.

- Бањалука је била отворенији град у односу на центре у региону, због чега су јако добро биле посјећене наше манистестације "Љето на Врбасу", "Козара етно", Мото фест, али и разни музички фестивали - додала је Бранковићева.

Она је истакла и да је Бањалука један од ријетких градова који је имао новогодишње славље на отвореном, што је примамило велики број туриста.