latinica  ћирилица
13/01/2022 |  14:10 | Аутор: СРНА

Гојковић: Култура словенских народа има огроман потенцијал

Министар културе и информисања Србије Маја Гојковић оцијенила је да културе словенских народа имају огроман потенцијал, због чега им треба отворити пут да дају пуни допринос бољој будућности свијета и узајамном разумијевању и повјерењу.

Предсједавајући сједницом Управног одбора Форума словенских култура, која је одржана у Новом Саду, Гојковићева је поручила да је потребно уложити напор да се додатно унаприједи рад Форума како би био препознатљивији на ширем међународном плану, саопштило је Министарство културе и информисања Србије.

Она је навела да је данашња сједница значајна јер показује одлучност и снагу културе, баштине и стваралаштва у превазилажењу посљедица и ограничења наметнутих пандемијом корона вируса.

- Током овог великог искушења за читав свет, култура је потврдила свој изузетно велики значај тиме што је као душевна храна бодрила људе када је било најтеже - нагласила је Гојковићева.

Према њеним ријечима, данашња сједница има додатну вриједност, јер се одржава у Новом Саду, који ће вечерас низом манифестација бити свечано проглашен за Европску пријестоницу културе 2022. године.

Управни одбор Форума словенских култура усвојио је Стратешки план за период од 2022. до 2027. године, којим се унапређује будући рад Форума у области пројеката, програма и интензивирања сарадње са другим међународним организацијама.