latinica  ћирилица
13/01/2022 |  15:09 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Неспособност да ријеши ситуацију око КиМ показује немоћ Европске уније

Неспособност Брисела да помогне у рјешавању ситуације на Косову и Метохији показује немоћ Европске уније, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу на Првом каналу.
Сергеј Лавров (фото: @MID_RF) - Фото: Тwitter
Сергеј Лавров (фото: @MID_RF)Фото: Тwitter

Шеф руске дипломатије скренуо је пажњу на споразум Београда и Приштине из 2013. године о стварању заједнице српских општина на КиМ који је постигнут уз посредовање Европске уније.

- Европска унија је показала своју неспособност да помогне у постизању рјешења у веома тешкој ситуацији са КиМ, а приштинске власти су на Космету рекле да неће испунити (договор), иако је све потписано. Од тад се манифестује немоћ Европске уније - констатовао је Лавров.
 
Заједница српских општина на КиМ предвиђала је давање аутономних права Србима која у великој мјери подсјећају на оно што је обухваћено Минским споразумима за Донбас, самопроглашене Доњецку и Луганску Народну Републику, додао је руски министар.
 
- У оба случаја је Европска унија имала одлучујућу улогу. Оба ова споразума тичу се права Словена, православаца, и у оба случаја Европска унија неће ни прстом да мрдне да земља, која блокира те споразуме, испуни своје обавезе - закључио је Лавров.