latinica  ћирилица
13/01/2022 |  15:45 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Војин Јовић - мирни звонар из Добоја (ВИДЕО)

Посао помоћника у Цркви, Војин Јовић из Добоја, обавља већ 30 година. Ниједна служба и молитва у цркви Светих апостола Петра и Павла у Добоју не прође без Воје - звонара или црквењака.
Војин Јовић, звонар - Фото: Screenshot
Војин Јовић, звонарФото: Screenshot

За три деценије Војин Јовић је служио десетине свештеника и службовао у двије цркве. За преданост цркви и служењу епископ Фотије одликовао га је епископском граматом.

- Црквењака је посао у олтару, црквењака је посао да звони, додати кадионицу проти кад треба, отворити двери кад износе јеванђеље, то није никаква мука, то је само добра воља- прича Војин. 

И свештеници су навикли на Војинову помоћ. Кажу да тај посао може да обавља неко ко има чврсту вјеру и вољу, а Војо је баш такав.

- То је човјек који редовно долази на богослужења, човјек који има вјере и страха божијег у себи, који хоће да помогне. Војо нам савршено помаже, зна када треба да звони, када треба додати кадионицу свештенику, када нафору - каже свештеник Мирко Николић. 

За посао звонара Војо се није посебно припремао, већ је кроз године стицао знање и искуство. О Православљу и вјери учио је од оца. Војин је отац погинулог борца, недавно је остао и без супруге, па му је црква други дом.

- Још мало прото Мирко ми каже да ће ми дати пензију кад намирим 40 година, али отом потом - скромно каже Војин Јовић, а свештеник Николић у шаљивом тону додаје: 

- Ми њега хоћемо да пензионишемо, али неће Војин да оде. Наравно то се ми с њим шалимо, нема ту пензије, то је доживотно све док може и има вољу - напомиње Николић. 

Посао звонара или црквењака Војин је почео у цркви у Бочињи, код Маглаја, одакле вуче коријене. Након што је био принуђен да напусти родно огњиште пут га је довео у Добој, гдје је нашао свој мир и утјеху.