latinica  ћирилица
13/01/2022 |  16:22 ⇒ 16:41 | Аутор: sputniknews.com

Путин и Шојгу: Мировњаци успјешно обавили мисију у Казахстану (ВИДЕО)

Повлачење мировњака земаља Организације Уговора о колективној безбједности које је започето данас, биће завршено 19. јануара, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку са предсједником Русије Владимиром Путином.
Владимир Путин и Сергеј Шојгу (фото:sputniknews.com) -
Владимир Путин и Сергеј Шојгу (фото:sputniknews.com)

Предсједник Русије каже да је контингент ОДКБ-а успјешно испунио своју мисију.

- Одобрена је одлука о фазном повлачењу војске и предаји објеката на чување Казахстану - саопштио је Шојгу, подсјећајући да процес враћања мировњака почиње данас, 13. јануара.

Он је додао да ће сутра у 14 авиона из Казахстана одлетјети мировњаци Јерменије, Таџикистана и Бјелорусије.

- Будући да су у близини, киргистанске колеге одлазе саме. Затим ће у року од пет дана, пошто објекти буду предати, и преостале мировне снаге бити повучене - објаснио је министар.

Путин: Вријеме је за повратак кући

Путин је, са своје стране, истакао да је контингент ОДКБ-а испунио свој задатак у Казахстану и да је вријеме да се руски мировњаци врате кући.

С тим у вези, руски лидер је захвалио на раду Шојгуу, као и Генералштабу и свима који су управљали операцијом.

- Желим да изразим наду да ће та пракса активирања наших Оружаних снага бити додатно проучена, да ће бити унете корекције у практичан рад уколико за тим буде било потребе - рекао је он.

Шеф руске државе је такође примјетио важност помоћи ОДКБ-а у регулисању ситуације у Казахстану.

- Ово је у суштини прва таква операција снага ОДКБ-а. Обавили смо важан задатак удруженим напорима. То ће омогућити Републици Казахстан да у слободном, мирном режиму и у дијалогу са друштвом рјешава питања социјално, економске и политичке природе. То је веома важно - нагласио је Путин.

Русија почела са повлачењем својих мировњака

Истовремено, Министарство одбране Русије саопштило је да је Москва почела да повлачи своје јединице из Казахстана, које су се тамо налазиле у оквиру мисије ОДКБ-а.

- Прве јединице руских падобранаца из састава колективних мировних сага ОДКБ-а у Републици Казахстан утовариле су конвенционалну технику и људство у авионе војно-транспортне авијације Ваздушно-космичких снага Русије и полетјеле са аеродрома Алма Ата ка својим матичним базама - наводи се у саопштењу.

Војни ресор је прецизирао да ће они стићи Ивановску област у четири авиона Ил-76.

Раније је Министарство одбране Русије саопштило да су мировњаци ОДКБ-а почели да предају стратешке објекте које су чували у Казахстану војсци и полицији републике.

У сриједу је предсједник Казахстана Касим Жомарт Токајев најавио да ће мировни контингент ОДКБ почети да се повлачи из земље 13. јануара.