latinica  ћирилица
13/01/2022 |  18:25 ⇒ 14/01/2022 | 07:04 | Аутор: Агенције

Енглески новинар: Аустралијо, не ломи крила лептира Ђоковића под својим точковима

Колумниста Демијен Реили је у чланку "У похвалу Новака Ђоковића", стао у одбрану српског тенисера у свјетлу последњих дешавања у Мелбурну.

- Као и сви ви, уживам у драми Новака Ђоковића "тамо доле". Ко не би? Екстрамно је забавно. Сасвим је могуће да је најздравији свјетски спортиста проглашен опасношћу за јавно здравље у нацији гдје је двије трећине одраслих гојазно или дебело захваљујући влади која је у разним приликама у протекле двије године, дала више него јасан утисак да је потпуно полудјела. Чак и током најгорих фаза пандемије овде у Великој Британији, често сам био захвалан на томе што не живим у Аустралији, која је како су мјесеци пролазили, постепено повећавала ауторитарну ватру која може да се пореди само са Кином и другим тиранским режимима - пише Реили.

Он је рекао и да је Аустралија била у ужасном страху протекле двије године.

- Када полиција почне да се бави телефонским препознавањем лица и коришћењем технологије за геолокацију, како би пратила поштовање правила о самоизолацији, као и провјеравањем садржаја шољица за кафу које су кориштене како би се заобишле наредбе о ношењу маски, знао сам да има нешто више у свему. Аустралија је, споља, постала држава јако спремна да се затвори. Мелбурн, гдје би Ђоковић могао да брани трофеј у Мелбурну, био је 262 дана у локдауну. Отуда није велико изненађење видјети аустралијску полицију како користи Ђоковићев случај да бибер спрејем посипа његове присталице, које су се окупиле испред канцеларије његових адвоката да протестују против третмана према њему. У септембру, иста сила је испаљивала гумене метке и патроне сузавца на протестима против закључавања. Толико о лежерном стилу живота - пише британски новинар.

Раили је признао да му је Новак омиљени тенисер.

- Ђоковић ми је омиљени играч јер начин на који игра и како се са свим носи, видим га као харизматичног дивљег човјека, што ми се допада. Из истог разлога, мада му се дивим на томе како предивно игра, нисам неки посебан навијач Роџера Федерера, који ми је одувјек дјеловао некако буржоаски и корпоративан. Да није један од највећих играча свих времена, мислим да би радио у банкарству и возио БМW и био ужасно добар у скијању. Ђоковић би могао да постане еуроазијски ратни цар - додао је Реили.

Новинар додаје да је Новак подијелио стране - да га они који су за вакцинацију, гледају као "иритантног нарциса" који "не поштује труд здравствених радника од којих сви зависимо", док га они који се противе вакцинисању гледају као "не само као генија са рекетом, већ као невакцинисаног паметњаковића способног да се провуче кроз бескрајну пропаганду коју је наметнуо глобални медицинско-индустријски комплекс".

- Нисам антиваксер, али жао ми је Ђоковића. Прочитао сам транскрипт са његовог саслушања и чини ми се да је путовао у земљу у доброј нади, вјерујући да му је дато изузеће које је тражено. Не зато што ми га је жао, али надам се томе да ће освојити Аустралијан опен који почиње сљедеће недјеље. Желим му да побједи зато што ми се, као и сваком другом, смучио сваки аспект ове пандемије - написао је.

За крај оставио је сљедеће.

- Ђоковић сада представља не само људску снагу коју је ковид 19 способан да уништи, већ индивидуалца против било које државе - не само Аустралије - која је искористила кризу да повећа и консолидује своју моћ над људима којима би требало да служи. Желим му да издржи, колико год биле шансе против њега. И да, кад оде кући, мораће да објасни више о томе шта је радио у данима кад је открио да има корону, 16. децембра. У међувремену, Аустралијо, молим те буди пажљива да не сломиш крила лептира - највећег играча свих времена, под својим точковима. Напред, Новаче - закључио је колумниста Спектатора.