latinica  ћирилица
13/01/2022 |  18:41 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Нема продаје ни приватизације ХЕТ-а (ВИДЕО)

Нема продаје Хидроелектрана на Требишњици. Приче о приватизацији су чиста политизација и прикупљање јефитних политичких поена,одговор је из ХЕТ-а. Докапитализација је само начин да се обезбиједе недостајућа средства за градњу ХЕ Дабар. 80 одсто власништва ХЕТ-а, као и до сада, остаје у власништву Републике Српске.
ХЕТ - Фото: РТРС
ХЕТФото: РТРС

Докапитализацијом ХЕТ-а емисијом нових акција постотак власништва ХЕТ-а од 80 процената се умањује- категорични су у ХЕТ-у. Право првенства купње нових акција имаће већ постојећи акционари.

- Влада у сваком случају, кроз Електропривреду Републике Српске и фондове чији је она власник ће обезбиједити исти проценат учешћа докупиће толико акција да у суми старих и нових акција Влада Српске је и даље власник овога предузећа у вриједности од 80 посто, та чињеница нам јасно говори да од приватизације или тог термина неће се десити ништа - каже Гордан Мишељић, Директор Хидроелектрана на Требишњици. 

Благоје Шупић, директор за економске послове Електропривреде Републике Српске, наглашава потпуно јаван и транспарентн начин средстава за инвестиције.

- Овом операцијом да је тако назовем емисије акција обезбјеђујемо на потпуно транспарентан и јаван начин додатна средства за инвестицију затварање инвестиције ХЕ Дабар која је у 100 посто власништву ХЕТ-а на тај начин задржавајући садашњи проценат државни у ХЕТ значи о никаквој приватизацији не може се говорити у том случају- каже Шупић.

Постојећи акционари, мали акционари који укупно имају 20 посто власништва ХЕТ-а имаће право докупљивања акција, новоштампаних, да задрже проценат свог учешћа у капиталу овог предузећа. Они ће имати право прече куповине. Уколико то право не искористе право куповине тог дијела акција имају сви.

- Максимална могућност и да нико од осталих не искористи то право, по нашим процјенама до 15 посто да могу учествовати остали и то је безначајан проценат - додао је Шупић.

Из синдиката ХЕТ-а поручују- процес докапитализације није приватизација ХЕТ-а.

- То је и нама као синдикати пошто смо читали из медија било мало нејасно па смо данас позвали директора да нам разјасни из прве руке. Нема потреба да за сада причамо о продаји ХЕТ-а или издаји националних интереса како називају. Борили смо се за ову државу да је имамо а не да је растурамо - каже Милош Нинковић, предсједник Синдиката ХЕТ-а.

И у овој ситуацији поједини опозициони политичари извртањем чињеница покушавају да уберу јефтине политичке поене, па иду дотле да позивају и народ на протесте.

- Не видим разлог зашто они позивају на протесте. Изговарају јако тешке ријечи. У једном моменту исто говоре да је ово предузеће те пропало, те у у следећем да неко приватизује и има огромну вриједност. Они се морају одлучити шта треба да кажу о овоме државном гиганту. Позивам их да не чине такве ствари, јер сигурно неће добити политичке поене на тај начин, а можемо упитати Мирка Шаровића да ли је у том моменту он био предсједник Републике Српске када је 20 посто овог предузећа постало приватно - додао је Мишељић.

А о позиву Фадила Новалић премијера Федерације БиХ да се електропривреде из Федерације укључе у докапитализацију ХЕТ-а из овог предузећа поручују:

- Било би боље да се позабаве својим проблемима. Знамо да су били штрајкови рудара оно што ја сигурно знам јесте да имају неколика пројекта или инвестиције кандидоване у области енергетике. Ниједан од тих пројеката нису успјешно реализовали, нема потребе да се петљају у неке ствари као што је докапитализација ХЕТ-а- нагласио је Мишељић.

Политизација и пласирање лажних информација неће угрозити инвестициони циклус ни ХЕТ а ни Електропривреда Републике Српске нити даљи развој енегетског сектора, поручују из ХЕТ-а и ЕРС.