latinica  ћирилица
13/01/2022 |  18:51 | Аутор: sputniknews.com

Шведска: Струја драстично поскупила, уведене ванредне мјере

Влада Шведске издвојила је 670 милиона долара као компензацију домаћинствима због драстичног раста цијена струје, рекао је министар финансија Микел Дамберг.
Далековод - Фото: илустрација
ДалеководФото: илустрација

 

- Ово је ванредна мјера у ванредној ситуацији, није уобичајено да држава даје помоћ због промјене цијена на тржишту - рекао је Дамберг.

Струја је драстично поскупила, па је тако, примјера ради, рачун за просјечан стан у најнасељенијим, јужним дијеловима Шведске, порастао 266 одсто у децембру.

- Нисмо очекивали овај ниво цијена и удар је велики - рекао је Дамберг и додао како ће Влада издвојити "огромну своту" као компензацију грађанима.

Око 1,8 милиона домаћинстава добиће компензацију од око 220 долара по домаћинству током зиме због повећаних рачуна за струју.

Цијене струје у Шведској расту због хладног времена и повећане потражње, али и скока цијене гаса на европском тржишту.

Шведски медији јављају како грађани покушавају да смање потрошњу на разне начине, од искључивања радијатора до алтернативних начина грејања, док неки узимају кредит како би отплатили зимске рачуне.

Шведска није прва држава у Европи која уводи компензацију грађанима због скока цијене струје, јер је недавно то урадила и Норвешка, док је Италија такву мјеру увела у септембру.