latinica  ћирилица
13/01/2022 |  19:04 | Аутор: СРНА

Краљица Елизабета одузела титуле принцу Ендрјуу

Британска краљица Елизабета Друга одузела је данас принцу Ендрјуу војне титуле и краљевске патронате, рекавши да ће се морати суочити са тужбом за сексуални напад као "приватни грађанин", пише Дејли мејл.
Вирџинија Робертс и принц Ендрју, 2001. (photo: Daily Mail) -
Вирџинија Робертс и принц Ендрју, 2001. (photo: Daily Mail)

Војводи од Јорка, средњем сину краљице, више неће бити дозвољено да користи титулу "његово краљевско височанство" у било ком својству, сигнализирајући покушај краљевске породице да се дистанцира од деветог у реду за трон док се суочава са понижавајућим суђењем у САД.

- Уз краљичино одобрење и сагласност, војне и краљевске титуле војводе од Јорка враћени су краљици. Војвода од Јорка наставиће да не преузима никакве јавне дужности и браниће се као као приватни грађанин - саопштено је из Бакингемске палате.

Ендрју који је служио у Краљевској морнарици као пилот хеликоптера и инструктор и као капетан ратног брода суочава се са суђењем за сексуално злостављање након што је судија јуче донио одлуку да би случај могао да се настави. Војвода негира оптужбе.

Палата је раније саопштила да су војна именовања војводе од Јорка обустављена након што се повукао са јавних дужности 2019. године. Али, до данас је и даље задржао те улоге, остављајући осам британских пукова у неизвјесности више од двије године.

Војвода је пуковник Гренадирске гарде, једног од најстаријих и најславнијих пукова у британској војсци.

Раније данас, у отвореном писму краљици које је организовала антимонархијска група Република, бивши припадници Краљевске морнарице, РАФ-а и војске описали су своју "узнемиреност и бијес" због тога што је Ендрју задржао титуле, рекавши да је његов положај неодржив.

Оптужујући војводу да је нарушио углед служби са којима је повезан, додали су да је "да се ради о било ком другом високом војном официру, незамисливо да би он и даље био на тој функцији".

У писму које је објавила антимонархијска група Република, 152 бивша војника наводе да они разумију да је он њен син, али да они пишу њој као шефу државе и главном команданту.

- Ови кораци су могли бити предузети у било ком тренутку у протеклих једанаест година. Молим те, не остављај га више - наводи се у писму.