latinica  ћирилица
13/01/2022 |  19:13 ⇒ 14/01/2022 | 07:04 | Аутор: РТРС

Симић: Повећан број заражених; Већи прилив пацијената и у Ургентни центар УКЦ-а (ВИДЕО)

Повећан је број заражених пацијената у ари амбулантама, али и у ургентном центру Универзитетско-клиничког центра Републике Српске, изјавила је доктор Тамара Симић из Ургентног центра УКЦ-а Српске, гостујући у Дневнику 2 наше телевизије.
Вирус корона (Агенције) -
Вирус корона (Агенције)

Симићева је рекла да доста пацијената долази и без упутнице, али да сви буду прегледани и, ако је ургентно стање, збринути.

- Током 12. јануара било је 110 прегледа, 25 особа је хоспитализовано од чега је 15 невакцинисаних. Данас, 13. јануара до 19.00 часова обављено је 103 прегледа, а хоспитализовано је 10 људи - истакла је Симићева.

Република Српска суочава се са петим таласом пандемије вируса корона. Да је омикрон најзаразнија варијанта вируса корона потврђују и бројеви.

У посљедња 24 часа позитивно је око 50 одсто тестираних. Регистроване су 883 особе позитивне на вирус корона од тестираних 1.652. Пријављено је осам смртних случајева.

Због брзог ширења омикрона на удару је примарна здравствена заштита. Институт за јавно здравство Републике Српске тражи пооштравање мјера.

Једна позитивна особа у просјеку пренесе вирус на 15 других – толика је заразност омикрон соја вируса корона, процјењују у Институту за јавно здравство Српске.

Кризном штабу предложиће да се на 14 дана пооштре мјере окупљања. То је, уз вакцинацију, једини начин да се ублажи експлозивно ширење до сада најзаразнијег соја вируса корона и смањи притисак на примарну здравствену заштиту.

- У ранијим фазама смо имали велико пуњење болница. Сада на срећу немамо, али је огроман притисак на примарну здравствену заштиту, тестирање. Наравно, због тога се заражавају и здравствени раднции и ако овако наставимо, нећемо имати довољно љекара - упозорила је помоћник директора за медицинске послове у Институту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић.

Највише обољелих је у Бањалуци тако да ће Дом здравља сутра и за дане викенда вршити брзо антигенско тестирање на вирус корона.

Оптерећење у фочанским ковид амбулантама. Дневно тестирају до 200 лица, млађе и средње животне доби, од којих је у просјеку позитивних 60 одсто.

Апелију на грађане да не користе такозване "кућне тестове на корону" јер нису поуздани и тако повећавају могућност ширења заразе.

- Брзи тестови које се раде у апотеци нису валидни. Оно што струка признаје су PCR тестирања и брзи антигенски тестови. Морамо урадити или брзи или антигенски да би потврдили ковид - изјавио је директор Дома здравља Фоча Мирослав Ристановић.

У Источном Сарајеву и Зворнику повећава се број позитивних, док је у односу на претходни талас смањен број хоспитализација.

- Оно што није добро је што и даље преко 80 одсто пацијената који се задржавају на лијечењу су пацијенти који нису вакцинисани - нагласио је директор ЈЗУ Болница Зворник Иван Поповић.

А да је вакцинација једини излаз из до сада највећег таласа вируса корона за нашу телевизију говори и доктор Драган Бајић који живи у Шведској.

Он каже да са 82 посто вакцинисаног становништва Шведска биљежи један посто умрлих од ковида.

- У задње двије недјеље имамо овакав резултат – заражено је 205.324 човјека, од тога је умрло 165 људи. Значи, укупно је један одсто свих заражених у Шведској умрло, а у задње двије недјеље 0,08 одсто - рекао је Бајић.

Здравствени радници у наредном периоду очекују знатно повећање броја обољелих од ковида.

Позивају грађане да буду одговорни, носе маске, држе одстојање и да се вакцинишу.

То је, тврде, једини начин заштите од тешких клиничких слика.